StoryEditor

Dag Daniš: Prečo sa Fico bojí ulice. A zahraničných účtov

26.11.2014, 13:30
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Je dobré, že prezident Kiska sa zastal tisícov ľudí, ktorí v uliciach skandovali „Fico do basy“.
Takisto je dobré, že ľudia sa prebrali – a začali kričať a nadávať na zlodejov. Priamo na námestiach a pred parlamentom.
A úplne najlepšie je, že to funguje – a Fico a milionári z pozadia Smeru sa začínajú báť.
Áno, Fico sa bojí ulice. A najviac sa bojí toho, že sa to zvrhne. A otočí proti Smeru.

Účty v zahraničí
Pokiaľ ide o Smer a oligarchov, tam sa to zvrhlo už dávno. Oligarchovia si rozkrájali Slovensko ako kus pečeného prasaťa – a vo veľkom zarábajú. Podnikateľ Brhel (kamarát Kaliňáka) mal získať vplyv v energetike, podnikateľ Široký (kamarát Pašku) si mal zobrať zdravotníctvo s diaľnicami a podnikateľ Výboh (Ficov kamarát) dopravu plus obchod so zbraňami.

Navyše, oligarchovia z pozadia Smeru začali vo veľkom presúvať kapitál do zahraničia. Brhel vyviezol desiatky miliónov eur do Fínska, kde investuje do energetiky. Firmy z okolia Širokého majú akcionára na Cypre (akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera) alebo v Belize (akcionár Medical Group, ktorá zarába na liekoch pre nemocnice). Veľkú časť kapitálu Široký investuje do svojho letného sídla v Karibiku, resp. do skupovania pozemkov. Podnikateľ Výboh, ktorý čelí vyšetrovaniu miliónových úplatkov v Česku, má trvalý pobyt v Monaku.

Ďalej, akcionára uprataného v zahraničí majú takmer všetky firmy, ktoré zarábajú milióny na štátnych zákazkách. Záhadná firma bit-STUDIO, spomínaná v súvislosti so Širokým, zarába milióny eur na informatizácii štátnej správy. Jej akcionár je registrovaný na Cypre.


Prečítajte si aj: Kiska mimoriadne vystúpil pred poslancami: Protesty sú oprávnené


Zhodou okolností za ním stojí partia tých istých Cyperčanov (biele kone), ktorí stoja za Prefto Holding – polovičným akcionárom zdravotnej poisťovne Dôvera. Za SkyToll, ktorá zarába desiatky miliónov na mýte, sú tiež cyperské firmy s väzbami na finančnú skupinu J&T (priatelia Počiatka a Kaliňáka). Firma Lemikon, ktorá chcela vybrať viac ako 66 miliónov eur zo štátneho Tiposu, má vlastníkov tiež na Cypre. Na tej istej adrese, kde sídlia ďalšie cyperské firmy skupiny J&T...

Najnovšie sa podľa týždenníka Trend objavujú cyperské schránkové firmy aj za stavebným gigantom Doprastav, do ktorého štát cez diaľničné projekty nalieva stovky miliónov eur – v rámci záchrany... Súbežne s rozbehom štátnych zákaziek cyperská firma Forestall vložila do Doprastavu cez pôžičku 13 miliónov eur. Za firmou Forestall cítiť tých istých ľudí ako za bit-STUDIOM.

Vrcholom ľadovca, ktorý viedol k pádu Pašku, bola Medical Group, prisatá na štátne nemocnice. Akcionára mala najskôr v Česku, potom na Cypre, potom v Belize. Slovenská „dcéra“ Medical Group SK sídli vo firemnej centrále Širokého v Bratislave.

Depka v Smere
Tzv. politické krídlo v Smere (Maďarič, Čaplovič, Magala) sú z tohto stavu už dlhšie zhnusení. Vedeniu vyčítajú, že oligarchovia to s apetítom prehnali. A ešte viac im vyčítajú to, že „zarobený“ kapitál vyvážajú za hranice Slovenska. Na utajené firmy a účty v zahraničí. Lenže – vedenie Smeru, to je hlavne Paška (Širokého kamarát) a Kaliňák (Brhelov kamarát). A Fico, ktorý to po prehratých prezidentských voľbách začal celkom ignorovať. Preto sa nič neriešilo. Maďarič bol natoľko frustrovaný, že chcel v lete definitívne odísť z vedenia strany...

Nakoniec sa tento „voľnobeh“ Ficovi vypomstil – pri kauze predraženého CT a pri hneve verejnej mienky, ktorá sa začala mobilizovať na sociálnych sieťach. A na námestiach. Terčom hnevu sa stal Paškov luxusný dom v košickom mestskom parku. Fico začal narýchlo konať a upratovať (Zvolenská, Paška). Lenže to už bolo neskoro. Špina, ktorá sa roky hromadila v pozadí Smeru – a v pozadí cyperských a karibských účtov – sa vyliala.

Je to vonku. Na ulici. Na námestí. Pred parlamentom. A ľudia celkom oprávnene zakričali DOSŤ.

Mimochodom, Fico dobre vedel, čo ho čaká. Mal dokonalý plán – odovzdať prehnitý Smer, odísť do funkcie prezidenta. A občasne rečniť v parlamente ako strážca poriadku.

Čo si Fico naplánoval, to sa aj stalo. V stredu ráno v parlamente. Až na jeden malý detail s menoslovom. Nahnevaný prezident, ktorému tlieska ulica, sa volá Kiska. A nahnevaný premiér, ktorého ulica posiela do basy, sa volá Fico. 

 

01 - Modified: 2007-01-08 08:28:00 - Feat.: 0 - Title: Stephen Hawking plánuje let do vesmíru
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:21