StoryEditor

Čo spája Holjenčíka a barónov

16.04.2013, 00:00

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík a zbohatlíci v solárnom biznise majú jedno spoločné. Keď sa niekomu nepáčia ceny elektriny alebo plynu, väčšinou je na rane on alebo oni. Niekedy oprávnene. Napríklad keď si solárni baróni vylobovali licencie s prehnane lukratívnymi podmienkami. Nebolo úplne fér, že sme im to museli dotovať my všetci. Alebo keď Holjenčíkov úrad zvýšil poplatky za elektrinu pre U.S. Steel. A ten potom chcel odísť.

Sú však aj prípady, keď Holjenčík ani baróni za nič nemôžu, a aj tak si to zliznú. Napríklad včera vyzval Daniel Lipšic Holjenčíka, aby odišiel. Dôvodom má byť rozhodnutie šéfa regulačného úradu znížiť ceny elektriny. Vraj si tým Holjenčík priznáva, že predchádzajúce zdraženie elektriny pre U.S. Steel bol kiks. Asi je pravda, že to kiks bol. Ale to bolo treba riešiť vtedy, a nie teraz, keď cena klesá z úplne iných dôvodov.

Lipšicova NOVA sa pustila aj do solárnikov, že oni za drahú elektrinu môžu. Opäť zásah: áno môžu. Alebo presnejšie, slovenské úrady za to môžu. Slnečných elektrární totiž dovolili príliš veľa a ešte v čase, keď boli drahé. Aj to sa však malo riešiť vtedy, konkrétne v roku 2009. Teraz už baróni nemajú do čoho pichnúť, lebo ich vláda odstavila.
Holjenčíkovi sa dokonca nedá vytknúť ani to, že ceny znížil v reakcii na tlak veľkých firiem. Lebo tie chceli lacnejší prúd iba pre seba, a od ostatných chceli, aby sa im na to zložili. Pritom Holjenčík znižuje ceny pre všetkých rovnako. Čo tiež zužuje priestor na výraznejšie zníženie poplatkov pre vybrané veľké firmy. Holjenčík a baróni sú v tomto prípade skôr tí dobrí. Holjenčík preto, že im drsným spôsobom dlhodobo znižuje podporu. A baróni preto, že vďaka Holjenčíkovi napokon nenarobili v cenách toľko šarapaty.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 05:28