StoryEditor

Máme radi "termiňáky"

11.06.2013, 00:00

Podľa aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska sa vklady obyvateľstva v bankách vyšplhali ku koncu apríla 2013 na takmer 25,5 miliardy eur. Táto hranica nebola ešte nikdy predtým atakovaná. Celkové vklady obyvateľstva tak boli medziročne vyššie o 1,2 miliardy eur, resp. o 5,1 percenta.

Dominujú aj naďalej "termiňáky". Na konci apríla 2013 mali na nich Slováci uložených 13,8 miliardy eur, čo predstavovalo až 54 percent z celkového objemu peňazí uložených obyvateľstvom v bankách. Slováci uprednostňujú najmä termínované vklady do jedného roka, aktuálne evidované vo výške 5,8 miliardy eur. Len o niečo nižší objem finančných prostriedkov mali našinci uložený na termínovaných vkladoch s lehotou viazanosti dlhšou ako dva roky.

Bežné účty tvorili z celkových vkladov obyvateľstva 29 percent a boli vykázané v objeme 7,4 miliardy eur. Naša skúsenosť však hovorí o tom, že klienti bánk na iba minimálne úročených bežných účtoch často držia aj také finančné prostriedky, ktorých sa nedotknú niekoľko mesiacov či rokov. Pre peniaze, ktoré klienti neplánujú v dohľadnom čase minúť na spotrebné a iné výdavky, je lepším riešením termínovaný vklad.

Nepretržitý rast vkladov obyvateľstva v bankách potvrdzuje aj naďalej starý známy fakt, že Slováci sú sporovlivým národom a mesačne sa snažia ušetriť aspoň nejaké euro. Najčastejšími dôvodmi sporenia sú rezerva na nečakané výdavky, bývanie, zabezpečenie svojich detí, nákup predmetov dlhodobej spotreby či dovolenka.

S rastúcim stavom vkladov rastie aj priemerná suma pripadajúca na jedného obyvateľa. V priemere má Slovák v banke uložených 4 708 eur. Pred rokom nám tento prepočet na obyvateľa vyšiel o -- 223 eur nižší. Úroveň úspor Slovákov v bankách je tak aj naďalej vyššia ako úroveň úverov. Na 100 eur obyvateľom v banke uložených pripadá približne 72 eur z banky klientovi požičaných.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 00:19