StoryEditor

Dag Daniš: Brigádnici Smeru v akcii

21.12.2014, 14:18
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Pod pojmom „brigádnik Smeru“ si väčšinou predstavíme anonymného blogera alebo diskutéra, ktorý na webe v debatách kope do „rozbitej pravice“. A chváli „stabilný Smer“. Na vyššej úrovni však narazíme na „brigádnikov Smeru“ aj inde. Niektorí z nich majú svoju vlastnú, celkom novú stranu. S bohatým rozpočtom. Volá sa TIP. A je celkom úspešná.

Prvým úspechom mladých liberálov v strane TIP je, že rastú (k trom percentám). A plnia misiu: tým, že na seba viažu tri percentá opozičných voličov, zarezali pod čiaru dve malé opozičné strany. Sulíkovu SaS a Lipšicovu NOVU. Na začiatok to celkom stačí.

Druhý úspech tejto strany je finančný. Lídri strany mali – a majú – veľmi slušné príjmy. Nie od Smeru. To by nebolo fér. Majú ich z peňazí, ktoré sú vo verejnom zdravotníctve a ktoré má pod palcom košická skupina Smeru (Paška). Takmer všetci lídri strany TIP zarábajú na štátnych peniazoch v zdravotníctve. Preto ich volajú „Paškovi chlapci“.

Príklad číslo 1: Ivana Augustinská. Táto 26-ročná žena minulý rok získala na ministerstve zdravotníctva zákazku na 20-tisíc eur – za vyučovanie angličtiny. Záujemcovia mali na súťaž tri dni. Nakoniec vyhrala Augustinskej firma ELenAJ. Jej firma pritom v minulosti robila kurzy aj pre neslávne známu Medical Group SK (v ktorej figuroval Pavol Paška zo Smeru a ktorá dodala predražené CT piešťanskej nemocnici). Augustinská je podpredsedníčka strany TIP.

Príklad číslo 2: Jana Vološinová. Táto dáma je povolaním učiteľka. Mimoriadne úspešná je však pri podnikaní v zdravotníctve. V roku 2009 založila firmu Edelma. Krátko nato ju stretlo veľké šťastie. Miliónové šťastie... Vtedajší minister zdravotníctva, Paškov kamarát Raši, poslal firme Edelma 2,3 milióna eur. Ako „nenávratný príspevok“. Čiže ako darček. Tento štátny kapitál firma Edelma použila na nákup drahých prístrojov na testy Helicobactera. A na kúpu budovy starej polikliniky. Dnes je Vološinová prvá podpredsedníčka strany TIP.

Príklad číslo 3: Tomáš Hudec. Začínal ako lyžiarsky inštruktor. A skončil ako úspešný podnikateľ v zdravotníctve a predseda strany TIP. Jeho firma Sanitstom sa dostala k lukratívnej zmluve so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou s limitom 33-tisíc eur mesačne. Na špecializované a drahé vyšetrenia pečene... Okrem toho je Sanitstom servisným pracoviskom na vyhodnocovanie testov Helicobactera. Používa na to priestory a zariadenia firmy, v ktorej sa „ubytovala“ – tou firmou je spomínaná Edelma (Vološinová), ktorá na to všetko dostala milióny od štátu.

Príklad číslo 4: Ľubica Durkajová. Durkajová je tiež učiteľka – a okrem toho je sestra bývalej šéfky Medical Group SK. V komunálnych voľbách Durkajová kandidovala v Snine za TIP. Podstatné je však niečo iné – Durkajová je vlastníčkou košickej firmy Allmedical. Firma Allmedical je výhradným dodávateľom testov na Helicobactera pre Hudecovu Sanitstom. Ide o drahé testy, ktoré sa za Uhliarika nepreplácali. Po voľbách 2012 a víťazstve Smeru sa to zmenilo – a biznis s testami funguje presne podľa plánu...

Zhrnutie: po roku 2009 dal Paškov kamarát, minister Raši, neznámej firme viac ako dva milióny eur. Kúpila sa poliklinika, kúpili sa prístroje, urobili sa zmluvy so štátnou poisťovňou. A na sieti spriaznených firiem zarába kompletne celé vedenie novej „liberálnej strany“ strany TIP.

Mimochodom, skratka TIP znamená „tvoríme inú politiku“. A je veľmi presná. 

01 - Modified: 2007-01-29 06:41:07 - Feat.: 0 - Title: Nežid na čele štátu Izrael?
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:07