StoryEditor

Komentár: Ako zarezať Asada tak, aby prežil

30.08.2013, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
O dôkazoch sa tu veľa nehovorí. A už vôbec nie o tom, prečo Američania bojujú proti Asadovi.

Keď sa Američania rozhodujú pre „spravodlivú vojnu“, scenár býva rovnaký. Ukážu prstom na vojnové zverstvá. Nasleduje krátka mediálna masáž. A nakoniec príde rozhodnutie o obmedzenom leteckom útoku, ktorý je (vraj) namierený len na ochranu ľudí. Napríklad nešťastných Sýrčanov. Iste, iste...

O dôkazoch sa tu veľa nehovorí. A už vôbec nie o tom, prečo Američania vlastne bojujú proti Asadovi.

Áno, už bojujú. Spojené štáty sú vo vojne so Sýriou roky. Aj keď zatiaľ neoficiálne. Americká tajná služba cvičí a vyzbrojuje tisíce bojovníkov z celého arabského sveta – a posiela ich na bojisko. Do Sýrie. Kým sa im darí, Američania sú v úzadí. Keď povstalci začnú krvácať, vzniká požiadavka na úder amerického letectva. Takto to bolo v Líbyi. A takto to bude v Sýrii. Bez ohľadu na to, či sú chemické zbrane v reportoch CIA pravé alebo kreslené.

Skutočné motívy, prečo Američania bojujú proti Sýrii, sú dva. Prvým je bezpečnosť Izraela. Izrael a jeho spojenci podkopávajú každý režim, ktorý otvorene financuje a vyzbrojuje Palestínčanov a ich virtuálny národný štát. Druhý motív je geopolitický. Asad patrí k tým diktátorom, ktorí sa nenechali podplatiť Spojenými štátmi. Nie preto, že by mal pevný charakter. Jednoducho preto, že Asadovcov už roky podporujú mocnosti na osi Rusko, Irán, Čína. Hráči z druhej strany ringu.

Mimochodom, je pravdepodobné, že o odklad a precíznejšie plánovanie úderu proti Sýrii požiadal Obamu Izrael. Sýrski rebeli nie sú nijakí prozápadní osvietenci, ale horda neskúsených fanatikov odchovaných na antisemitizme. Záujmom Izraela – a amerických tajných služieb – je zachovávať rovnováhu síl medzi arabskými nepriateľmi. A grilovať ich v občianskych vojnách.

Teraz sa bude hľadať sadista, ktorý zareže Asada. Ale nežne – aby nevykrvácal a vládal predlžovať vojnu. Zatiaľ to vyzerá tak, že táto nechutná úloha padne na „mierotvorcu“ Obamu.

Dag Daniš, zástupca šéfredaktora HN

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 16:47