StoryEditor

Komentár HN: Vitajte v pekle, bratia!

27.10.2013, 16:55

Bratislava spravidla, s vyplazeným jazykom, dobieha Prahu. Po víkendových voľbách sa to konečne otočilo a Česi nám bežia naproti.

Ukazuje sa, že československé ponovembrové strany po dvoch dekádach definitívne vyhoreli. Česká ODS je v rovnakej pozícii ako slovenská SDKÚ-DS, z rovnakých dôvodov. Bývalému lídrovi pravice ostali len také hodnoty, ktoré sa dali presne vyjadriť v českých korunách. Náklady na vládu pravice presiahli zisky už aj v očiach jej tradičného voliča.

Socialisti a komunisti majú dohromady porovnateľnú podporu, ako má u nás Smer, ktorý oboje úspešne integroval do jedného celku. A boli by získali pohodlnú väčšinu, keby sa na scéne nebol objavil Andrej Babiš a jeho ANO. Skutočným víťazom je on. Porazená je ľavica, pre ktorú je takýto výsledok vskutku na porazenie.

Babišova strana je však voličský experiment s veľmi neistým výsledkom. Babiš má nespochybniteľné schopnosti, ktoré ho vyniesli na vrchol českého biznisu. Otázne je, či sú tieto schopnosti na niečo dobré aj v reálnej politike. Predstava, že štát sa dá manažovať rovnakými prostriedkami a metódami ako Agrofert, je jednoducho mylná a Babiš to už onedlho zistí.

Vlastne to už zisťuje. Síce okamžite po voľbách odišiel na dva dni do Francúzska, pretože ako biznismen má aj dôležitejšie povinnosti, ako sú koaličné rokovania, no rozhodnú manažérsku rétoriku o zotrvaní v opozícii a nespolupráci s ČSSD už vystriedali o diplomatickejšie vyjadrenia, ktoré nikdy neobsahujú slovo nikdy.

Keby Babiš nebol bežec na dlhé trate, nebol by tam, kde je. Pravdepodobne má vyššie ambície, ako stráviť jedno volebné obdobie v exekutíve a potom sa odporúčať na smetisko politických dejín, no jeho nečakane dobrý volebný výsledok ho zahnal do kúta. Takýto silný mandát predstavuje záväzok voči voličom, ktorí mu dali šancu. Pokiaľ sa jej nechopí, v ďalších predčasných voľbách druhú nedostane. Richard Sulík by mu o tom vedel dlho rozprávať.

No ak Babiš podporí vládu ČSSD, aj keď z opozičnej lavice, ponesie časť zodpovednosti za jej rozhodnutia. A povedzme si úprimne, že miliardára Babiša nevolili práve ľudia so silným ľavicovým cítením. Jeho volebný zisk sa zhruba rovná tomu, čo stratila stará pravica.

Pokiaľ Babiš z pasce vlastného úspechu voľajako nevykľučkuje, bude na svoju šancu striehnuť Tomio Okamura, ktorý svoj exotický zjav bez zábran kompenzuje hnedou rétorikou. Vzhľadom k jeho vlastným možnostiam nedosiahol o nič menší úspech ako samotný Babiš a na rozdiel od ANO jeho Úsvit neponesie zodpovednosť za nič.

Okamura je českou verziou Igora Matoviča. Obaja trpezlivo vyčkávajú, kedy bude tak zle, aby veľká časť ľudí dala šancu ich riešeniam. Efektívnym a primitívne jednoduchým, ako katova sekera. Bratia, vitajte v pekle!

01 - Modified: 2005-08-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna si stále pripisuje mierne zisky
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:32