StoryEditor

Úplatky sú hitom doma aj u bratov

12.04.2013, 00:00

Zlá správa je, že podľa marcového prieskumu zahraničných obchodných a priemyselných komôr u nás Slovensko stratilo príťažlivosť v očiach zahraničných investorov. Kleslo v rebríčku na druhé miesto za Česko. V apríli sa podobná akcia konala u susedov. Podľa podobného aprílového prieskumu robeného u susedov Česko je „stále“ najpríťažlivejšie v regióne. Dobrá správa je, že Slovensko ho prakticky dobehlo.

Výsledky sa vždy dajú nejako interpretovať, ani názory firiem podnikajúcich v oboch krajinách nemusia byť totožné. Oba štáty však majú podobné problémy, s ktorými sa podnikatelia stretávajú. Napríklad korupciu. Podnikateľská aliancia Slovenska spolu s Transparency International a inštitútom INEKO odhadla, že ročne sa na úplatkoch pri verejných zákazkách dá 500 miliónov eur. Pritom je úplne jedno, aká vláda je pri moci. Pravidlá korupcie sú stabilne nastavené. V roku 2006 v prieskume PAS označili podnikatelia korupciu ako štvrtú najvážnejšiu bariéru podnikania. O štyri roky neskôr sa tento neduh dostal na vrchol rebríčka. Legislatívne je pritom všetko v poriadku a zákony sa šijú tak, aby bolo všetko transparentnejšie. Aj zmluvy sa zverejňujú, aj súťaže vyhlasujú... Horšie je to už so zažitým správaním podnikateľov a úradníkov. V Česku sa o korupcii hovorí ako o systémovom probléme, ktorý naberá podobu organizovaného zločinu. Ani tam však nejde o klasických mafiánov, ale o vzťah podnikateľa a úradníka.

Situácii by prospelo pár vyriešených korupčných prípadov s nepodmienečnými verdiktmi. A tu narážame na súvisiace chronické problémy oboch voľakedy „bratských“ národov. Vymožiteľnosť práva a dôveryhodnosť v súdnictvo. Ak sa tu nič nezlepší, tento komentár sa bude dať kopírovať rok čo rok ďalších dvadsať rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:08