StoryEditor

Fico chce od januára čarovať

04.10.2014, 14:28
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Je veľmi pravdepodobné, že Fico začne od nového roka čarovať. Alebo, ak mu to s kúzlami nevyjde, podvádzať... Vyplýva to z reakcie premiéra na hrozbu plynovej krízy.

Keď tento týždeň Rusi pritvrdili a zrazili dodávky plynu do Európy (resp. na Slovensko) o polovicu, každému bolo jasné, že nám v zime hrozí plynová kríza. Buď v mäkkej forme - keď bude v Európe mierny nedostatok plynu, čo bude tlačiť ceny hore. Alebo v tvrdej forme - keď bude v Európe kritický nedostatok plynu, čo povedie k núdzovému režimu. Fico na to reagoval ako typický demagóg: ceny plynu pre domácnosti by vraj mohli od nového roka aj tak klesnúť. Zariadiť to má štátny regulačný úrad.

Takže: kým v Európe ceny plynu porastú, na Slovensku majú klesať.

Ak sa to Ficovi podarí, tak len dvoma možnými spôsobmi. Prvý: Fico vyčaruje nový plyn, čisto slovenský. Prebytok plynu na slovenskom trhu potom stlačí ceny dole... Druhý spôsob: Fico (konkrétne čerstvo zoštátnený SPP) bude plyn draho nakupovať. A lacno predávať. Čo je typický podvod, aký radi robia populisti. Fico si pripíše politické body, SPP si pripíše straty a dlhy, ktoré potom zaplatia cez dane a poplatky aktívni (pracujúci) ľudia. Iná možnosť neexistuje.

Fico má pravdu v jendej veci. Plyn sa stal predmetom geopolitického boja o Ukrajinu. Len zabudol dodať, že do tohto boja sa zapojil aj on. A dosť dvojtvárne. Rečami je na strane Rusov. Skutkami na strane Američanov (Ukrajincov). Fico sľúbil Američanom (konkrétne viceprezidentovi Bidenovi), že budeme napriek všetkým rizikám pomáhať Ukrajincom reverznými dodávkami plynu. A aj to robíme. Ukrajinci si nakúpili plyn na európskom trhu, Slováci im ho dodávajú reverznými rúrami na východe. Rusi na to regovali rýchlo a tvrdo. Obmedzili dodávky plynu pre Európu, aby na európskych trhoch vyhnali cenu hore. Čo Ukrajincom predraží reverzné nákupy. A špeciálne obmedzili dodávky aj tým krajinám, ktoré aktívne pomáhajú Ukrajincom. Konkrétne ide o Poľsko, Maďarsko a hlavne Slovensko, ktoré má najväčšie kapacity pre reverzný tok plynu. Preložené do obchodnej reči: kto pomáha Ukrajine, bude mať nedostatok plynu - a bude zaň platiť viac. Slovensko si už dnes, pred zimou, musí zháňať veľkú časť plynu na európskych trhoch... S tým, že ceny ďalej porastú. A v zime, od nového roka, budú najvyššie.

Maďari na túto hrozbu zareagovali čisto egoisticky. Orbán sa po stretnutí so šéfom ruského Gazpromu rozhodol odpojiť Ukrajinu od maďarského reverzu. Zrejme výmenou za dlhodobé cenové zľavy Rusov v utajených kontraktoch Gazpromu a maďarských plynární. Fico to neurobil. Nie preto, že by chcel dodržať slovo a pomáhať Ukrajine aj na úkor Slovenska. Skôr preto, že má strach. A nechce riskovať konflikty s Američanmi a Európskou úniou. Fico je radikál len rečami. Nie rozhodnutiami a skutkami. Tie sú vždy konformné. Preto Fico slovne odmieta sankcie. A na hlasovaniach v Bruseli ich poslušne schvaľuje. Jednoducho... Premiér nechce riskovať. A chce byť kamarát aj s Rusom, aj s Američanom, aj s Bruselom.

Výsledok: dvojtvárna slovenská vláda nemôže čakať ústretovosť ani od Rusov, ani od Európskej únie. Od nikoho.

A aby Fico nevyzeral ako slaboch, napína svaly... A v čase plynovej krízy sľubuje lacnejší plyn. Veď je to také ľahké. Stačí prečkať krízovú zimu a potom ,,regulovať".

Štátny SPP nakúpi za desať. Predá za päť. A rozdiel? Rozdiel bude nakoniec dvadsať - aj s úrokmi, ktoré svorne s našimi deťmi zaplatíme. Presne v tomto je ,,čaro" Ficovej politickej matematiky.

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klaus rozhodol o premiérovi
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:27