StoryEditor

Komentár Daga Daniša: Frešo ostalo samo

27.09.2014, 19:50
Autor:
Dag DanišDag Daniš

SDKÚ už nie je politická strana. Je to zle organizovaná skupina obchodníkov a priekupníkov v službách Kmotríka, Poóra a Haščákovej Penty. A Frešo už nie je predseda strany. Po sobote je len ,,preceda". Lomidrevo, ktoré si udržalo funkciu. Ale stratilo stranu (resp. atrapu strany). Frešo ostalo samo. Bez tímu v Bratislave, bez regiónov, ktoré sa kompletne vzbúrili.

Mizéria SDKÚ však určite nie je len chyba Freša. Kto z vás si myslí, že stranu by mohol zachrániť nejaký Ondrej Matej, nech vstane. Kto si to nemyslí, nech číta ďalej...

Bol to práve pokladník SDKÚ Matej, v ktorom sa ,,stretávajú" všetci spomínaní podnikatelia. Mateja do vedenia pretláčal hlavne šéf košickej SDKÚ Novotný, ktorému sa vyčítajú jeho väzby na finančnú skupinu Penta. Samotný Matej mal zas kolegov na východe presviedčať, že víťazstvo jeho skupiny preferujú aj finanční partneri strany - hlavne Privatbanka, ktorú vlastní Penta.

Ďalej: bol to pokladník SDKÚ Matej, kto na krytie úveru od Privatbanky vybavil dve podozrivé pôžičky - jednu cez firmu veľkopodnikateľa Poóra City - Arena a druhú od Repáka, právnika podnikateľa Kmotríka. Išlo o sumu 500-tisíc eur od podnikateľov, ktorí boli a sú blízki Smeru.

Otázka, prečo Penta či podnikatelia blízki Smeru Kmotrík a Poór pomáhajú mŕtvej SDKÚ, je nepresná. SDKÚ je mŕtva len vo veľkej politike, kde celkom stratila vplyv. V druhej, regionálnej lige ale SDKÚ žije. A podniká. Cez poslancov mestských zastupiteľstiev. Práve tu treba hľadať odpoveď, prečo sa SDKÚ necháva vydržiavať od podnikateľov ako Kmotrík či Poór.

Kmotrík sa netají tým, že sa na západe Slovenska pokúša ovládnuť vodárne či teplárne, ktoré kontrolujú mestá a obce. Bratislavská SDKÚ sa minulý rok pokúsila presadiť Kmotríkovho právnika Repáka do vedenia Bratislavskej vodárenskej. Presne toho Repáka, ktorý prihral podkladníkovi SDKÚ Matejovi 250 tisíc eur. Poórove spoločnosti City - Arena a Euro Max zas rozbehli niekoľko developerských projektov v Trnave (nový futbalový štadión) a ďalších mestách (nákupné centrá), kde je potrebná politická podpora mestských poslancov.

Preto Poórove firmy podporujú SDKÚ. Pokiaľ ide o Pentu, tá je v dnešnej SDKÚ viac menej omylom. V roku 2011, keď sa rozhodlo o predčasných voľbách, Privatbanka Penty poskytla strane úver. Potom prišla kauza Gorila a krach SDKÚ. Dnes Pente zrejme záleží už iba na tom, aby strana nezomrela skôr, ako úver splatí. Alebo zaručí.

Frešo a Matej si naozaj nemajú čo vyčítať. V politike - a v tlaku na Ficov Smer - sú obaja mimo hry. Neschopní a nepoužiteľní. To jediné, v čom sa vedia mobilizovať, sú miestne obchody v okresnej lige.

Po komunálnych voľbách SDKÚ pravdepodobne skolabuje aj v krajských mestách. Čím celkom zanikne akýkoľvek - aj obchodný - zmysel jej existencie.

A potom... Potom by sa mala SDKÚ rozobrať. A predať. Aby sa zachránilo aspoň to najcennejšie, čo v strane ostalo: fax a kopírka.

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motor pre Avensis je z Poľska
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:56