StoryEditor

Transparentní diletanti

29.04.2013, 00:00

„Spolupracuje váš lekár s farmaceutickými spoločnosťami?“ A malo by vás to zaujímať? Nuž, ak sa to pýta na svojom webe, veľmi veľkým písmom, Transparency International Slovensko, tak určite áno. Ak berie váš doktor peniaze od farmafiriem, zrejme sa vás chystá pre svoje peniaze otráviť.

Na stránke TIS nájdete rozsiahly zoznam lekárov, ktorým farmaceutické firmy zaplatili za klinické štúdie, alebo im prispeli na kongres. Ide o prípady, ktoré lekári alebo farmafirmy oficiálne nahlásili, táto informácia už však do očí nebije. Až v sekcii „o projekte“ sa dozviete, že nejde o zoznam úplatkov. Bežný pacient, ktorému je zoznam určený, na ňu sotva klikne.

Odborná medicínska kniha stojí približne mesačnú mzdu radového lekára. Kvalitný kongres, na ktorom sa prezentujú najnovšie poznatky a postupy, stojí jej násobky. Asi by nikto z nás nechcel, aby ho dnes liečili metódami spred 30 rokov. No pokiaľ farmafirmy prestanú podporovať lekárov, o 30 rokov nás budú liečiť dnešnými metódami.

Skutočnú korupciu nikto oficiálne nehlási. Lenže TIS nejakú aktivitu vykázať musí, tak vystavila aspoň tých, ktorí sa neskrývali. Renomovaná mimovládka tým klesla na úroveň Tibora Eliota Rostasa, ktorý v istom komerčnom rádiu, spolu s antisemitskými výlevmi a inými konšpiračnými teóriami, na dennej báze šíri paranoidné predstavy, že travičské farmafirmy zámerne šíria choroby, aby mali čo liečiť.

A keď sme už pri konšpiračných teóriách, tak pridajme ešte jednu: Projekt „transparentní lekári“
platia farmafirmy a Dôvera. Žeby preto, aby ním odvrátili pozornosť od naozaj veľkej korupcie, ktorá sa odohráva vo vládnych inštitúciách a v zdravotných poisťovniach? Je však pravdepodobnejšie, že ide len o transparentné diletantstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:04