StoryEditor

Chorvátsko ide do únie

24.06.2013, 00:00

Európska únia 1. júla po šiestich rokoch otvára svoje brány a vpúšťa dnu v poradí už 28. člena, Chorvátsko. Podľa prieskumu Eurobarometra plánuje v tomto roku svoju hlavnú dovolenku stráviť v Chorvátsku 20 percent dovolenkychtivých Slovákov. Ďalších 12 percent o ňom uvažuje ako o cieli svojej druhej tohtoročnej dovolenky.

Služby hotelov a reštaurácií nás v Chorvátsku vyjdú o štvrtinu drahšie ako doma, za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatíme o 11 percent viac. Naopak, na alkohole a cigaretách či napríklad oblečení môžeme v Chorvátsku niečo ušetriť.

V krajine sa aj naďalej platí chorvátskou kunou s aktuálnym stredovým kurzom 1 EUR = 7,5 HRK. Pri platení sa však odporúča primeraná kombinácia hotovosti a platobnej karty. Platba kartou (devízový kurz) dnes predstavuje bezpečný spôsob platenia, ktorý je navyše lacnejší ako výmena hotovosti za cudziu menu (menej výhodný valutový kurz). V zahraničí je platba kartou navyše výhodnejšia a lacnejšia ako výber z bankomatu.

Žiaľ, ani dovolenkári sa nedokážu vyhnúť nepríjemným náhodám, ako je strata batožiny či úraz. Vstupom do únie začne Chorvátsko akceptovať Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten však nekryje úplne všetky náklady. Komplikáciám sa môžeme vyhnúť uzatvorením cestovného poistenia, napríklad formou online. V zahraničí určite oceníme i pomocnú ruku od nonstop asistenčnej služby.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 05:15