StoryEditor

Možno posledný rok Fica

13.12.2013, 17:19
Prečítajte si komentár Arpáda Soltésza.



V roku 2014 nás čaká jedna vskutku radostná politická udalosť: Ivan Gašparovič sa naposledy pretrápi novoročným prejavom „prezidenta hlavy štátu“.

Voľba jeho nástupcu bude politickou udalosťou roka, ktorá je dlhodobo bohatým zdrojom špekulácií a zasvätených kuloárnych dezinformácií: Fico určite bude kandidovať. Radičová asi bude kandidovať. Nie, Fico nebude kandidovať. Vlastne Radičová stopercentne nebude, ale Fico asi predsa. A keď nie Radičová, kto by proti nemu vôbec mal v druhom kole šancu?

Lenže Fico stále váha, minimálne z dvoch dobrých dôvodov. Ten prvý je viac-menej známy. Vedenie strany, a hlavne jej podnikateľské pozadie, nie je z predstavy, že sa im líder zašije v Grasalkovičovom paláci, nijako zvlášť nadšené. Smer bez Fica je zhruba to isté, ako HZDS bez Mečiara. Nielen preto, že Smer tratí svoju tvár.

Hoci sa Robert Kaliňák cíti ako jasný korunný princ Smeru, aj Pavol Paška sníva o premiérskom kresle, a to sú len tie celkom zjavné a vlastne aj úplne normálne pnutia v strane. Každá politická kariéra sa začína vnútrostraníckym bojom a na vrchol sa dostane len ten, kto nemá zábrany hrať tvrdo aj proti členom vlastného tímu.


Celý text a desiatky iných predpovedí, čo náš čaká na budúci rok od lídrov svetového biznisu, politickej špičky, redaktorov The Economist a Hospodárskych novín, nájdete v unikátnej ročenke Svet 2014.

Vydávajú ju Hospodárske noviny na základe exkluzívnej licencie od prestížneho magazínu The Economist.

01 - Modified: 2005-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: G20 sa hlási o slovo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:10