StoryEditor

Voľby niekedy prichádzajú aj bez kampane

03.03.2016, 23:00

Voľby sú veľmi dôležité. Ovplyvňujú náš život a modelujú našu budúcnosť. Preto by sme mali voliť tak, aby nám naša voľba prospela. Tie voľby, ktoré skutočne ovplyvňujú náš život, neprichádzajú len v sobotu, ale aj v nedeľu, aj v pondelok a dokonca aj v iné dni.

Verím tomu, že do takej miery má niekto náš život v rukách, do akej miery tomu veríme, že tie jeho ruky jediné niečo zmôžu.

Dostaneme, na čo sme naladení

Reči o prevzatí zodpovednosti za svoj život sa stretávajú často s nepochopením. Veď ako mám byť šťastný, keď nerobím to, čo ma baví, keď nemám to či ono. Z vlastného amatérskeho pozorovania sa mi potvrdilo, že život nám nedáva to, po čom túžime, ale to, ako sme naladení.

Hádky pri pive

Ak sa sťažujeme, nadobudne „volebná komisia života“ dojem, že sme typ, ktorý sa často a rád sťažuje, preto z toho logicky vyvodí, že „voličovi“ treba ponúknuť situácie na sťažovanie sa.

Ak je niekto úprimne vďačný (vždy je za čo), tak si automaticky „volí“ stále viac situácií, ktoré ponúkajú pocit vďaky. Niekedy je ťažko prepnúť na tieto „voľby“, lebo sme veľmi zvyknutí pripisovať dianie iba vonkajším okolnostiam.

Šťastná ruka

Voľby niekedy prichádzajú nejasne bez veľkej kampane. Napríklad keď sa schyľuje k hádke o politických stranách s vaším dobrým kamarátom. V bruchu sa motá klbko emócií, na jazyku sa zbiehajú šťavnaté argumenty a ego sa chystá na dobrý kúsok hádkovej šmakiny.

Vnímam to tak, že vtedy sme vo volebnej miestnosti a môžeme si zvoliť, či sa do hádky pustíme, či oplieskame o kamaráta „dôležitosť“ našich argumentov, alebo či si objednáme druhé pivo a domov pôjdeme stále ešte ako kamaráti.

Veľa inšpiratívnych ľudí hovorí, že vždy máme voľbu postoja. Môžeme sa rozhodnúť, či budeme niekoho posudzovať, alebo či ho prijmeme ako rovnocenného spoluhráča, či sa rozčúlime, alebo si zvolíme pokoj, či budeme „tlačiacu topánku“ odmietať, alebo pochopíme, že nám možno niečo hovorí. Niečo, čomu keď porozumieme, tak budeme mať lepší život. Veď o to vo voľbách ide, či nie?

Kým hráme hru, ktorá sa volá politika, je určite fajn strčiť ruku v sobotu do urny, ale potom je fajn ju vytiahnuť a vedome ňou otvárať dvere rozhodnutí, ktoré urobíme sami. Tak vám želám šťastnú ruku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 10:13