Robert Fico a Marek Maďarič
StoryEditor

Prichádza nový zlepenec

13.03.2016, 21:13

"Tento zlepenec je hodnotovo úplne odlišný, nemá šancu na prežitie." Presne týmito slovami komentoval pred takmer šiestimi rokmi Robert Fico dohodu o vytvorení vlády Ivety Radičovej. Odvtedy sme výraz "zlepenec" počuli z Ficových úst ešte veľmi veľa ráz.

Ale ako sa hovorí, príde na psa mráz a aj zlepenec mu bude dobrý.

Po tom, ako šéf národniarov Andrej Danko odmietol rokovania o vytvorení širokej stredopravej koalície, do hry sa vrátil variant Smer + SNS + Most-Híd + Sieť. A po súhlasnom prikývnutí Bugára a Procházku je to najpravdepodobnejšia možnosť. A v podstate jediná.

Keď Fico vyčítal Radičovej, že spolu do jednej vlády dostala liberálov, ktorí chcú sobáše osôb rovnakého pohlavia a konzervatívcov, ktorí lipnú na tradičnej rodine, ešte netušil, aké dokonalé spojenie sa podarí jemu.

A tak sa stalo, že keď všetko dopadne podľa očakávaní, o pár týždňov budú o smerovaní krajiny ruka v ruke rozhodovať ľavičiari a pravičiari, slovenskí nacionalisti a Maďari, socialisti a občianski demokrati, prozápadne orientovaní a národne orientovaní politici, "ničitelia" rovnej dane a jej "stvoritelia"... Príkladov toho, ako veľmi kontrastné strany sa chystajú spolu vytvoriť vládu by bolo ešte veľmi veľa.

Na tomto mieste však treba pripomenúť, že takúto situáciu Ficovi pripravili voliči a politika je umenie možného... Ale podobne na tom bola pri vytváraní "zlepenca" aj Radičová.

Možno jediné, čo novú štvorkoalíciu spája, je to, že všetky strany sú považované za "štandardné". Budú teda uplatňovať štandardné postupy v riadení krajiny - štandardné rozdelenie postov vo verejnej správe, štandardné vysporiadanie sa s kauzami alebo štandardné hospodárenie s verejnými prostriedkami. Teda presne to, proti čomu volila pomerne veľká skupina Slovákov.

Odmietanie štandardných politických strán a štandardných politikov sa stalo fenoménom týchto volieb. Netreba pripomínať, aké extrémne sily priniesol tento jav do parlamentu. Keď k tomu pripočítame antisystémových matovičovcov, kollárovcov a sčasti aj sulíkovcov, novú Ficovu vládu čaká v opozícii veľmi nepríjemná zostava.

A za tým všetkým stojí ten rozhorčený volič, ktorého protestný hlas môže vplyvom vlády plnej rozdielov naďalej silnieť.

Túto situáciu nemožno Robertovi Ficovi v žiadnom prípade závidieť. Pred takmer šiestimi rokmi sám hovoril, že zlepencu "nedáva viac ako rok." Bude sa musieť veľmi snažiť, aby podobný osud nepostihol aj ten jeho zlepenec.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:27