Belgickí vojaci v BruseliReuters
StoryEditor

Celá Európa je vo vojne. Začnite si zvykať

22.03.2016, 23:00

Včerajšie útoky v Bruseli naplno odhalili krutú realitu, ktorú si dosiaľ mnohí nechceli pripustiť. Európa sa za súčasného nastavenia bezpečnostných opatrení, právneho poriadku a benevolentného prístupu k islamistom nedokáže účinne brániť pred ich vyčíňaním. Vari najšokujúcejší je fakt, že pred úderom v Bruseli mnohokrát varovali úrady, experti i médiá. Hoci všetci vedeli, že teroristický útok v prísne stráženej metropole Európskej únie doslova visí vo vzduchu, žiadne tajné služby ani policajné sily mu neboli schopné zabrániť.

Ak teroristi dokázali masovo vraždiť na najfrekventovanejších miestach v Bruseli, ktoré by logicky mali byť pod absolútne najvyššou ochranou, nie je ťažké domyslieť si, čo by sa stalo, ak by chceli zaútočiť na menšie mestečko v Nemecku, v Holandsku či vo Švédsku. V tejto situácii nám zostávajú len dve možnosti. Buď sa so svojím strachom zmierime a zvyšujúcu sa intenzitu útokov prijmeme ako nevyhnutnú daň za toľko ospevovaný multikulturalizmus v EÚ. Alebo prestaneme klamať sami seba a otvorene si priznáme, že máme veľký problém, ktorý treba urgentne riešiť.

Áno, vyše 70 rokov po skončení najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva sa Európa opäť ocitla vo vojne. Tentoraz však obe znepriatelené strany od seba neoddeľujú presne nakreslené frontové línie. Nestoja proti sebe jasne označené armády, vojaci v uniformách, tanky a delá. Náš nepriateľ dokonale zneužil hodnoty, na ktorých je súčasná európska civilizácia vybudovaná. Aj vďaka našej humánnosti a solidarite sa inflitroval medzi nás a teraz svojich hostiteľov zabíja, zákerne a zozadu. Nie v Sýrii, v Iraku alebo v Afganistane. Svoju svätú vojnu presunul do Paríža, Bruselu či Londýna, kde si systematicky buduje sieť na všetko odhodlaných bojovníkov. A veľmi skoro môže zasiahnuť Viedeň alebo iné mestá v našej tesnej blízkosti, v ktorých žijú a pracujú tisícky Slovákov.

Azda jediným riešením je urobiť niečo podobné, ako spravili Spojené štáty po teroristických útokoch na dvojičky newyorského Svetového obchodného centra v septembri 2001. To znamená prijať na celoeurópskej úrovni špeciálnu legislatívu, akúsi našu verziu amerického Vlasteneckého zákona, pomocou ktorej budeme cielene loviť islamistických extrémistov. Výrazne sprísniť tresty za teroristické aktivity a zjednodušiť odoberanie občianstva tým, ktorí sa do Európy prisťahovali. Ak to bude možné, nemilosrdne ich deportovať preč. Mať dôsledný dohľad nad všetkými inštitúciami, kde sa radikálny islam môže rozvíjať, vrátane mešít, škôl či diskusných fór na internete. A v neposlednom rade si veľmi dôkladne premyslieť, koho si medzi seba pustíme. Keď je totiž vojna, žiadna dobrosrdečnosť, otvorená náruč ani symbolické pochody za mier nepomôžu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 16:20