Reuters
StoryEditor

Výpredaj dlhopisov Fedu spôsobí šok

19.01.2017, 16:31

Zdá sa, že deň zúčtovania sa blíži. Finančné trhy pravdepodobne zažijú otras, keď nedotknuteľný Fed pristúpi k rozpredaju hordy cenných papierov, ktoré intervenčne nakúpil na finančnom trhu v snahe o záchranu americkej ekonomiky v časoch po vypuknutí krízy v roku 2008.

Viacerí oficiálni predstavitelia Fedu nedávno naznačili, že s rastúcimi úrokovými sadzbami či expanzívnym fiškálnym stimulom, ktorý so sebou prinesie politika Donalda Trumpa, bude objem držaných cenných papierov redukovať. To by pravdepodobne vyvolalo lavínu výpredajov akcií či inú formu zemetrasenia na finančných trhoch.

Svet si totiž zvykol na to, že rast bilančnej sumy nikoho v americkej centrálnej banke doteraz netrápil a novej realite sa hneď prispôsobil. Objem bilančnej sumy však od krízy v roku 2008 stúpol viac ako štvornásobne na súčasných 4,5 bilióna dolárov, pričom len objem nakúpených cenných papierov je viac ako 4,2 bilióna.

Nová realita na finančnom trhu by znamenala, že cenných papierov na trhu bude viac a menej bude priamej dolárovej likvidity, čo de facto znamená priškrtenie podmienok voľne dostupných a nízko úročených peňazí.

Prezident pobočky Fedu z Filadelfie Patrick Harker tento týždeň naznačil, že predaj cenných papierov z kníh centrálnej banky príde na rad, keď budú krátkodobé úrokové sadzby nad 1 percentom, a to nastane podľa ich vlastných prognóz už v tomto roku.

Ultrakonzervatívna guvernérka Lael Brainardová priliala olej do ohňa, keď naznačila, že súčasná expanzívna menová politika centrálnej banky sa bude musieť výrazne pribrzdiť po tom, čo prezident Trump začne sľubovanú fiškálnu expanziu v podobe programu verejných investícií.

Rast úrokových sadzieb je jednou z očakávaných menových reštrikcií, ale keď príde na rad výpredaj cenných papierov z kníh centrálnej banky, všetci zainteresovaní budú musieť byť veľmi opatrní.

V roku 2013 totiž vtedajší prezident Fedu Ben Bernanke trhu naznačil eventualitu výpredaja cenných papierov a ohlasom bola šoková vlna na finančných trhoch, ktorá obletela celý svet.

To bude vyžadovať nielen dobrú komunikáciu s finančnými trhmi, ktoré si za posledných takmer 10 rokov zvykli na dostatok peňazí, ktoré centrálna banka dodala vždy, keď bolo treba. Zároveň by intervenčné nákupy a v tomto prípade predaje cenných papierov trh zasiahli nie v jednom, ale v niekoľkých kolách. Tak ako v boxe, zvládnuť jedno kolo nestačí.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 00:58