TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

V čom spočíva skutočná zvrátenosť videa Matice?

24.02.2017, 23:00

Čo by bolo, ak by 14. marca 1939 nevznikol Slovenský štát? Tak túto otázku si položili naši matičiari. A rozhodli sa o tom rovno spraviť aj video.

Pri tvorbe alternatívnych dejín je však nutné už z princípu veci počítať s kritikou. Navyše tvorcovia videa Matice slovenskej s názvom Bez 14. marca niektorými formuláciami sami tejto kritike dali šancu.

Rukolapný príklad komickej argumentácie sú tieto slová z videa: „Ak by osobne Tiso, Ďurčanský a Čatloš húževnato nebránili aspoň akú-takú suverenitu a bojaschopnú armádu, bolo by SNP? Kto a s čím by bojoval, ak by nebolo armády?“ Rozšírením tejto logiky by sme sa mohli pýtať, či by SNP bolo bez toho, aby nacistický vodca Adolf Hitler rozpútal vojnu. A výsledok úvahy? Nebyť Hitlera, nebola by ani jedna z najslávnejších udalostí slovenských dejín. Ďakujeme, Adolf.

No to nie je najväčším problémom tohto videa. Hoci v úvode zaznie konštatovanie, že zločiny proti Židom sú čiernou škvrnou vtedajšieho Slovenska, neskôr sa hlas vo videu pýta: „Keby však v marci 1939 Slovenský štát nebol vznikol, bol by osud slovenských Židov iný, lepší?“

Až táto nenápadná otázka ukazuje skutočnú zvrátenosť tohto matičiarskeho počinu. Otázka totiž podsúva dojem, že osud slovenských Židov bol nezvratný a že ich záhuba v podstate so Slovenským štátom nutne nesúvisela, že prišla zvonka.   

Prekrúca sa tým celá podstata veci a zastiera sa tak jednoznačná a preukázaná vina elít Slovenského štátu za tragický osud slovenských Židov. Čo tam po tom, že poprední slovenskí politici z vlastnej vôle zničili životy takmer 90-tisíc Židov? Vlastných občanov. Veď by im aj tak nebolo lepšie.

Pritom Židov najvyšší predstavitelia Slovenského štátu zbavili občianskych práv a majetku. Následne ich v roku 1942 z vlastnej iniciatívy vyviezli do nacistických táborov, v čom mal prsty najmä vtedajší premiér Vojtech Tuka. Na nič z toho Nemci netlačili. Najmocnejší muž v krajine, prezident Jozef Tiso pre ich záchranu urobil len málo. Naopak, rétorikou zákroky proti nim podporoval: "Vraj, či je to kresťanské, čo sa robí so Židmi. Je to ľudské? Nie je to rabovka? ... Urobili sme tak podľa príkazu Božieho: Slovák, zhoď, zbav sa svojho škodcu.“ V nacistických táboroch zahynulo takmer 60-tisíc slovenských Židov vyvezených v roku 1942.

Pozrite si aj ako šéf Matice Marián Tkáč video Bez 14. marca háji: 

01 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 02 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 03 - Modified: 2024-02-02 21:10:12 - Feat.: - Title: Člen britského parlamentu, ktorého zachránili z Československa pred holokaustom, varuje pred antisemitizmom 04 - Modified: 2024-01-27 14:39:01 - Feat.: - Title: Na hrôzy minulosti sa nesmie zabúdať. Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 05 - Modified: 2024-01-27 07:38:50 - Feat.: - Title: Pellegrini: Nikdy nedovoľme, aby sa opakovala tragédia holokaustu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:19