Veronika RemišováTASR
StoryEditor

Upratovanie v štátnom IT prinieslo výsledky

29.09.2021, 00:00
Za jeden rok sme ušetrili vyše 72 miliónov eur.

V minulosti bolo štátne IT synonymom nefunkčnosti, netransparentnosti aj korupcie. Po nástupe do funkcie som dala skontrolovať najväčšie a utajené IT projekty Najvyššiemu kontrolnému úradu, ktorý konštatoval obrovské pochybenia a neefektívne služby. V jednom utajenom projekte za viac ako 50 miliónov eur sa fakturovala likvidácia obalu z káblika za 82 eur či likvidácia škatule od monitora za 420 eur. Tento projekt dnes už rieši polícia.

Budovanie informačných systémov štátu nás všetkých stálo miliardu eur a ich prevádzka ďalšie stámilióny eur ročne. Výsledky tomu ani zďaleka nezodpovedali. Upratovanie v štátnom IT prináša výsledky. Už dnes môžeme povedať, že sme za jeden rok ušetrili vyše 72 miliónov eur.

Bývalá vláda sa snažila mesiac pred parlamentnými voľbami zrealizovať zaobstaranie budovy dátového centra na Kopčianskej ulici v Petržalke pre potreby Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Cena nehnuteľnosti mala dosiahnuť 39,2 milióna eur. Po dôkladnom posúdení zámeru sme sa rozhodli nové priestory pre datacentrum nekupovať a našli sme iné, oveľa efektívnejšie riešenie.

Dátové centrum presúvame do priestorov štátu. Bude sídliť v dátovom centre Slovenského plynárenského priemyslu. Presunom sa významne zvýši bezpečnosť celého systému a hlavne štát získa kontrolu nad svojou kritickou infraštruktúrou. Prenájmom priestorov ušetríme päť miliónov eur za desať rokov a nájom budeme platiť štátu. Celkové úspory tak dosiahnu 44,2 milióna eur.

Ďalšiu významnú úsporu sme dosiahli vyrokovaním nových podmienok s dodávateľmi služieb. Zvyčajne to býva tak, že dodatkami k existujúcim zmluvám sa ceny zvyšujú. Nám sa podarilo dosiahnuť pravý opak. Iba s jedinou firmou sme vyrokovali nižšie sadzby až o 15 percent, čím sme ušetrili štyri milióny eur. U dodávateľa, ktorý zabezpečuje prevádzku portálu Slovensko.sk, sa nám podarilo znížiť cenu o ďalšieho 1,2 milióna eur.

Na základe auditov sme prepracovali viaceré projekty a očistili ich od „vaty“. Dôležitou oblasťou, kde sa nám podarilo šetriť, je kontrolný dozor nad IT rozpočtami iných rezortov. Pri tvorbe štátneho rozpočtu na rok 2022 sme sa pozreli na požiadavky iných rezortov na nákup licencií, prevádzku či rozvoj ich IT systémov a zoptimalizovali ich.

K efektívnemu financovaniu štátnych IT projektov prispel taktiež vznik štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT. V minulosti bol štát takmer výlučne odkázaný na dodávky IT riešení od súkromných firiem a ich často prestrelené ceny. Vďaka tomu, že nám služby zabezpečuje vlastná firma, je cena oproti externe vysúťaženým cenám len pri dvoch projektoch nižšia o 5,6 milióna eur.

01 - Modified: 2024-05-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 04 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 17:25