bitcoinReuters
StoryEditor

Kryptopeniaze zo vzduchu

14.08.2017, 00:00

Cena za jeden bitcoin sa dostala na hranicu 3 500 dolárov. Tí, čo si trhali vlasy, že nenakúpili pri dvesto dolároch, si dnes trhajú vlasy, že nenakúpili pri dvetisíc dolároch. Ale okrem rastu cien prakticky na celom kryptotrhu, ktorý vykazuje známky pokročilej davovej psychózy, sa odohrala aj iná udalosť. Bitcoin sa 1. augusta rozdvojil.

Vzhľadom na stúpajúcu výpočtovú náročnosť a kvôli tomu sa predlžujúcim transakčným časom sa v komunite rozbehla diskusia o zmenách vo fungovaní bitcoinu. V komunite vznikli dva hlavné názorové prúdy, ktoré viedli k tomu, že prebehol takzvaný hard fork. Technické detaily si ľahko dohľadáte. Pre laického vlastníka bitcoinu je podstatné, že zrazu sa stal vlastníkom dvoch mien – „klasického“ bitcoinu a bitcoinu cash. Finančne veľmi príjemná situácia – kým kurz bitcoinu sa prakticky nepohol, nový bitcoin cash sa okamžite začal obchodovať v stovkách dolárov.


Vlastník jedného bitcoinu si tak v priebehu sekokundy prilepšil, keďže v peňaženke či na burzovom účte mal zrazu novú a veľmi hodnotnú kryptomenu. Kde sa vzala táto hodnota „zo vzduchu“?


Rozdvojenie bitcoinu však v skutočnosti nebolo nič, čo by sa na kryptotrhu nestalo už niekoľko stokrát. Išlo len o technicky inak uskutočnenú verziu ICO – Initial Coin Offering, teda „úvodnú ponuku mincí“, ak sa mám pokúsiť o preklad. Podobnosť s akciovým termínom Initial Public Offering nie je náhodná. Tak ako majiteľ firmy ponúka jej akcie prvotným investorom s prísľubom budúcich výhod, rovnako nové kryptomeny prichádzajú na trh a bojujú o záujem kapitálu.


Ich hodnota tak nie je zo vzduchu, ale z očakávaní investorov a spotrebiteľov, čo sa pri kryptomenách rozlišuje len veľmi ťažko. Motivácie môžu byť takpovediac úžitkové. Napríklad v prípade bitcoinu cash sú to hladšie transakcie, v prípade iných kryptomien väčšia anonymita či ľahšia integrácia do rôznych systémov. Nemusí sa to obmedzovať na funkciu peňazí. Cez blockchain možno distribuovať vlastnícke práva k rôznorodým projektom. Cez ICO sa financoval napríklad nový internetový prehliadač Brave. V prvej polovici roka 2017 sa investície cez ICO v sume 1,25 miliardy dolárov stali hlavnou finančnou silou pre startupy v ich ranej fáze existencie.


Motivácie sú však aj špekulačné, teda očakávanie, že neskôr nájdem niekoho, kto bude za danú kryptomenu ochotný zaplatiť viac ako ja. Tým sa ich hodnota nelíši od hodnoty akcií, domov, a čohokoľvek iného, čo oceňuje trh. Len v prípade kryptomien bude špekulačná zložka ceny asi podstatne vyššia ako v prípade topánok.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:02