Daniela Matušková, Matúš Lago
StoryEditor

Adela Vinczeová: Nemiestne otázky

18.08.2017, 00:00

Verím tomu, že všetko, čo sa nás dotkne, zároveň plní úlohu poštára, ktorý nám veľmi zodpovedne prináša informáciu o tom, čo nemáme v danej téme spracované. Ak bojujeme s nadváhou a nemáme svoje telo prijaté, frnkne nám do nosa na každom kroku nejaká „supermodelka“. Ak si neveríme, rozhodí naše neisté vnútro aj malé decko, ktoré sa nám vysmeje do tváre v rade u mäsiara. Každý sme už takéto odovzdanie pošty vo svojom živote zažili. Namiesto toho, aby sme si „poštu prečítali“ a pochopili jej odkaz, často sa len hneváme na decko za to, že sa nám smeje.

Pre známych ľudí je týmto deckom aj bulvár. Som bulváru vďačná za mnohé osožné lekcie a „odkazy“. Párkrát mi prečesal ego a bolo to presne to, čo som potrebovala. Tento článok nechcem koncipovať ako osobnú spoveď. Nemá byť o tom, že bulvár a ľudia naokolo tvoria komparz pre Adelku, aby sa mohla učiť z lekcií. Všetci tu totiž žijeme spolu a z našej interakcie sa učíme vzájomne. Preto by som si dovolila v tomto priestore apelovať na tých, ktorí nám niečo odkazujú o našom vnútre, lebo aj tí si zaslúžia lekcie a majú právo niečo sa spätne dozvedieť o sebe. Inými slovami – občas treba aj decko, čo sa nám smeje, trochu vychovať. Bez hnevu a s pochopením.

Jedna rešpektovaná česká psychologička s výraznou dávkou nadhľadu povedala, že za túto otázku by sa malo strieľať. Za ktorú? „A kedy bude bábätko?“ Inými slovami sa vlastne pýtame – súložíte? A súložíte dosť? K tomu sa viažu skvelé doplnkové otázky pre tých, čo by chceli druhé dieťa a nedarí sa: „Čo ste už zabudli, ako sa to robí?“ Konkrétne túto „žartovnú“ otázku dostala dáma po troch potratoch a rukách dopichaných od fraxiparínu na zriedenie krvi, aby sa to snáď už konečne podarilo.

Ľudia majú za sebou kadečo, nosia v sebe rôzne pečate, bloky, príbehy, skúsenosti, a to treba rešpektovať. Rovnako ako to, že dieťa nie je doplnkovou výbavou k autu, bytu a kabelke. Príde, kedy má, a nie je v našej moci niečo organizovať. Takže odpisujem poštárovi – opýtaj sa radšej na počasie a už len z elementárnej slušnosti obíď túto tému. Neposudzuj, lebo nevieš, aký príbeh kto žije. A ak si náhodou gynekologička, nevyjadruj sa v bulvári k zdravotnému stavu ľudí, ktorých nemáš v kartotéke a ktorí ti to nedovolili. V mene nemalej skupiny ľudí ďakujem za prevzatie, prečítanie a verím, že aj pochopenie tejto „pošty“.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
12. apríl 2024 23:46