Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Virtuálne pokladnice šetria reálne peniaze

06.09.2017, 22:45

„Ešte vám dám bloček a môžete si vziať auto,“ povedal mi živnostník v autoservise a vyťukával niečo do telefónu. Kým sme sa presunuli o pár metrov do kancelárie, bloček ma tam už čakal vytlačený. Tak som sa ako zákazník dostal k prvému dokladu z virtuálnej registračnej pokladnice. Oproti predošlej skúsenosti, keď som na doklad z klasickej pokladnice čakal na tom istom mieste nejaký ten čas, to bola príjemná zmena.

Používateľská jednoduchosť virtuálnych pokladníc nie je ich jedinou výhodou. Presvedčiť sa o tom mohli už desiatky tisíc podnikateľov, ktorí používajú vyše 35-tisíc takýchto pokladníc. Za dva a pol roka existencie virtuálnych pokladníc vydali vyše 7,7 milióna bločkov v sume viac ako pol miliardy eur.

Škála doterajších používateľov virtuálnych pokladníc je pomerne široká. Zaobstarali si ju mnohí účtovníci, taxislužby, právnici, lekári špecialisti, zubári, ale napríklad aj niektorí chovatelia hydiny, výrobcovia olejov či viazači kníh. Ich počet bude postupne narastať, keďže od začiatku septembra môžu virtuálne pokladnice využívať všetci podnikatelia. Limit pre ich používanie, teda maximálne tritisíc vydaných pokladničných blokov mesačne, sme zrušili hlavne preto, že sa osvedčili v praxi.

Virtuálne pokladnice tiež šetria reálne peniaze biznisu. V prvom rade si netreba kupovať žiadne nové technické zariadenie, pričom ceny klasických registračiek sa pohybujú aj v stovkách eur. Sumy za ich každoročný servis približne v desiatkach eur. Virtuálna pokladnica je aplikácia, ktorú si môže po registrácii ktokoľvek zadarmo stiahnuť do mobilu alebo počítača. Funguje online v prostredí Finančnej správy.


Bločky sa dajú tlačiť aj na obyčajnej tlačiarni. Zároveň majú na pleciach menej byrokracie, keďže nemusia robiť uzávierky ani viesť pokladničnú knihu. Okrem toho sú virtuálne pokladnice dobrým nástrojom aj v boji proti daňovým únikom a pomáhajú tak napĺňať príjmy štátu. Neumožňujú totiž manipuláciu fiškálnej pamäte.

Aj samotný proces registrácie je pomerne jednoduchý. Nie je ani potrebné navštíviť úrad. Na webe Finančnej správy stačí vyplniť žiadosť, ktorú záujemca naskenuje a odošle. Prihlasovacie údaje s kódmi mu prídu poštou. Za pár dní tak máte virtuálnu pokladnicu plne k dispozícii.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 16:02