Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Nedláždite cestu extrémistom

19.09.2017, 00:00
Podpísanie dodatku ku koaličnej zmluve považujem za pozitívny impulz pri plnení úloh, ktoré si stanovila koalícia na začiatku vládnutia.

Som presvedčený, že koalícia vyšla z letných nedorozumení posilnená a pripravená plniť programové vyhlásenie vlády. Mandát od občanov nás zaväzuje k zodpovednosti a ak sa chceme stať súčasťou vyspelých sociálnych systémov, takzvaného jadra Európy, nezaobídeme sa bez reálnych riešení, ktoré život našich ľudí priblížia ku kvalite života Francúzov alebo Nemcov.

Popri dodatku, ktorý robí našu spoluprácu efektívnejšou aj v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do žúp, sa v najbližších dňoch zameriame na konkrétne presadzovanie sociálnych priorít. Smer stojí na pilieroch ľavicovej politiky, základnou prioritou je život občana na Slovensku. V rámci dialógu vo vládnej koalícii predložíme celý rad návrhov, ktoré zmenia jeho sociálny status. Decembrový zjazd strany, ako aj prvomájové stretnutie s občanmi v Nitre, kde sme predstavili náš sociálny balíček, nám dávajú jasný mandát do nastávajúcich rokovaní.

Dovolím si pripomenúť, že presadzujeme opatrenia, ktoré riešia otvorené problémy na trhu práce. S politickými partnermi hovoríme o výraznom náraste minimálnej mzdy. Chceme, aby v krátkom čase minimálna mzda dosiahla úroveň päťsto eur. Sme presvedčení, že aj odmeňovanie za prácu v noci je hlboko podhodnotené a je potrebné zaviesť povinné príplatky za nočné služby. Takisto sa musí zmeniť odmeňovanie cez víkendy a sviatky. Zamestnanec by mal za prácu vo sviatok alebo cez víkend dostať stopercentný príplatok k platu. Našou prioritou je taktiež rozhýbať mobilitu práce. Občan, ktorý je ochotný pracovať ďalej ako určitý počet kilometrov od domova, bude mať nárok na príplatok. V súvislosti so štandardmi EÚ presadíme otcovskú dovolenku, kde by mali otcovia nárok na desať dní a štvormesačné voľno do veku troch rokov dieťaťa. To sú niektoré z opatrení, ktoré chystáme presadiť do života ľudí a mali by sa objaviť aj v koaličnom programovom dodatku.

V kontexte nastupujúcich rozhodnutí, ktoré budú mať pozitívny vplyv na život občanov, je pre mňa nepochopiteľná politika opozície, ktorá stojí na filozofii spálenej zeme. Chaos a politické dobrodružstvá so snahou vyvolať predčasné voľby len potvrdzujú, že nie sú alternatívou pre súčasnú koalíciu. Rovnako však za nebezpečné považujem, ak sa jeden z najvyšších ústavných predstaviteľov snaží vysvetliť svoj daňový problém tézou o mafiánskom štáte. Vážme slová, pretože takáto politika a takéto nezodpovedné vyjadrenia smerujú len k jednému: dláždia cestu extrémistom k moci.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:55