Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Všemocná koaličná rada

20.09.2017, 00:00
Politickej praxi dominuje fenomén bez právnej inštitucionalizácie.

Už aj deti sa v škole na občianskej výchove či iných predmetoch učia, že štátna moc sa delí na zákonodarnú, výkonnú a súdnu. Toto trojdelenie pritom vychádza z najsilnejšieho a najvyššieho zákona štátu – Ústavy Slovenskej republiky. Všetkým žiakom a študentom vštepujeme, že túto základnú právnu normu treba dodržiavať a riadiť sa ňou. Napokon, my všetci musíme tento najvyšší právny akt rešpektovať a dodržiavať.

Neústavný fenomén
Zdá sa však, že slovenský právny poriadok má ešte jeden silnejší fenomén, ktorý „tvorí“ štátnu moc a má silu rozhodovať. Paradoxné však je, že v právnom poriadku vôbec nie je zakomponovaný. Mám na mysli fenomén zvaný koaličná rada. A po podpise dodatku ku koaličnej zmluve všetkými vládnymi stranami je jasné, že tento všemocný „inštitút“ bude ešte silnejší. Veď uznajte sami. V dodatku sa píše: „Koaličná rada prerokúva materiály, ktoré putujú na rokovanie vlády aj parlamentu. Ministri musia doručiť svoje materiály pred rokovaním vlády lídrom koaličných strán. Poslanci koaličných strán musia doručiť svoje návrhy zákonov rade koaličných klubov.“ A tak ďalej, a tak ďalej... Už len z toho je jasné, že koaličná rada mala, má a bude mať výraznú silu. Pritom v podstate tento „orgán“ ignoruje všetky zložky moci, ktoré sú legálne. Akoby jeho rozhodnutia predchádzali rozhodnutiam vlády či parlamentu. Akoby jeho odporúčania boli pre vládu a parlament záväzné. Akoby sa tým, čo povie koaličná rada, museli riadiť všetci koaliční poslanci a ministri.

Všemocná koaličná rada
Všemocná koaličná rada rozhoduje prakticky o všetkom. O vládnom vyhlásení, o dodatkoch ku koaličnej zmluve, o prioritách štátu, o budúcnosti či o personálnych otázkach. Pýtam sa však, na čo potom zo svojich daní platíme 150-členný parlament, ktorý sa tvári, akoby sme mali parlamentnú demokraciu. Bohužiaľ, iba sa tvári. Ide však len o 150 zákonodarcov riadiacich sa pri hlasovaní podľa zdvihnutého palca smerujúceho hore alebo dole. Musíte uznať, že sme si nejako ľahko zvykli na tento právny paškvil zvaný koaličná rada. Zdá sa, že je liekom na všetko.

Boj o dôveru
Buď toto čudné politické teleso inštitucionalizujme a dajme mu legitímnu a legálnu právnu váhu, alebo ho úplne vylúčme z rozhodovania o zásadných otázkach krajiny, v ktorej žijeme. Táto všemocnosť v právnom poriadku nikde nezakotveného politicko-mocenského zoskupenia totiž v súčasnosti nepridáva na dôvere verejnosti v politiku a jej reálny výkon. Takpovediac sme inštitút koaličnej rady povýšili nad parlamentnú demokraciu. Myslím si, že to nie je v poriadku. Stráca sa tak skutočná hodnota demokratického zriadenia, ktoré budujeme už dlhé roky.

01 - Modified: 2019-09-17 15:17:33 - Feat.: - Title: Imrich Béreš stratil dôveru akcionárov a končí na čele PSS. Pre HN reaguje na svoje odvolanie 02 - Modified: 2019-04-23 21:14:36 - Feat.: - Title: Sporenie na bývanie je a bude aj naďalej atraktívne 03 - Modified: 2018-04-17 20:38:05 - Feat.: - Title: Béreš otáča, na prezidenta nakoniec kandidovať nechce. Nestojí mi to za to, tvrdí 04 - Modified: 2018-04-17 09:51:14 - Feat.: - Title: Osud je vecou voľby 05 - Modified: 2018-04-04 06:15:22 - Feat.: - Title: Za výnimočné výsledky paralympionikov iba chabá podpora
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:39