Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Fiškálna a hospodárska únia

20.09.2017, 00:00

Jednou z výhod Slovenska je naše členstvo v eurozóne. Teším sa, že k spoločnému euru sa postupne pridá aj spoločná fiškálna a hospodárska politika. Pre malé štáty neexistuje iná možnosť, ako silná Únia, v ktorej sa jej obyvatelia môžu presadiť.


Platíme eurom. Napriek vtedajším obavám z inflácie, zmätku, nepripravenosti najmä starších ľudí a vôbec strate časti národnej identity a suverenity. Dnes sme pri centre diania v Európe, naši ľudia pracujú v Bruseli, sme partnerom silných štátov. Málokto banuje za našou vlastnou monetárnou politikou.


Koordinujeme fiškálne politiky. S ostatnými štátmi zdieľame naše fiškálne plány, odkryli sme zdroje financovania verejných výdavkov, obmedzili sme svoju suverenitu vydávať verejný dlh a celkovým výsledkom je, že máme najlacnejšie financovanie dlhu. Výrazne pokročila spolupráca v oblasti daní, zvlášť v boji proti daňovým únikom, diskutujeme o koordinácii daňových systémov. Spoločné dane by boli jednoduchšie a výhodné najmä pre malé štáty a výrazne by zjednodušili podnikanie pre malé podniky.


Budúcnosť je nevyhnutne aj v koordinácii hospodárskej politiky. Možno sa teraz pousmejeme, spomínajúc na Radu vzájomnej hospodárskej pomoci, ale téma spoločného plánovania veľkých projektov nie je ničím nová. Nové je prepojenie rozvoja regiónov a štátov v Únii. Lipnutie na tvorbe národných hospodárskych politík totiž vo výsledku znevýhodňuje malé štáty: odchod vzdelaných elít a vyvlastňovanie štátu oligarchami sú najviditeľnejšími príznakmi.


Spoločné nastavenie potrebných regulácií v Únii je v našom záujme. Regulácie formujú trh a spolu s inštitúciami rozhodujú, či budú chrániť domáci trh pred čerstvými nápadmi v prospech niekoľkých figúr, alebo ho otvoria v prospech zamestnanosti a spotrebiteľov. Snaha malých štátov tvoriť vlastné regulácie je odsúdená na neúspech, nemajú na to v dnešnom komplikovanom svete kapacity.


Hospodárska únia je aj odpoveďou na autoreguláciu a teóriu o vyrovnávaní rozdielov medzi bohatým západom a chudobným východom. Ukazuje sa, že autoregulácia funguje len pokiaľ ide o vytváranie pozitívneho obrazu o výrobcoch a finančných inštitúciách. A doterajšie vyrovnávanie rozdielov nahnevalo pracovnú silu na západe a ochudobnilo kvalitu pracovnej sily na východe.


Koordinácia či spoločná hospodárska politika ako nevyhnutný dôsledok užšej spolupráce jadra Únie by nám mohli pomôcť definovať náš potenciál a vklad. Náš záujem je jasný – bohatstvo Slovenska, náš potenciál a cesty k jeho dlhodobému využívaniu musíme vedieť rozumne zvážiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 09:39