StoryEditor

Môže byť celebrita autoritou?

22.09.2017, 00:00
Okrem mnohých problémov , ktorými je presýtená naša spoločnosť, vnáša napätie do môjho vnútra aj skutočnosť, že nám chýbajú výrazné osobnosti.

Prečo? Asi sme devalvovali pojem osobnosti, pletieme si ich s celebritami a pseudoosobnosťami. Učiteľ, lekár stratil autoritu v sociálnom systéme, teda nielen u žiakov a pacientov , čo je odraz sociálnych preferencií. Ako to riešiť ? z histórie a odbornej literatúry sú možné tieto odpovede.

Výchova a vzdelávanie , vyhľadávanie, podpora nadaných, kreatívnych žiakov, študentov. Mediálna podpora múdrosti a kreativity.

Zabezpečenie, aby ostali doma na Slovensku nielen platy, ale hlavne klíma. Lov na mozgy.

V Buffale v Inštitúte kreativity majú neuveriteľne premyslený systém vyhľadávania a podpory nadaných študentov z celého sveta štipendia, podmienky práce, spôsob ich výcviku, spolupráce. Tiež si myslím , že Intelektualizácia človeka vedie k atrofii emocionality.

Emocionálni invalidi sú schopní klamať a správať sa nečestne, lebo potlačili svoje svedomie v mene peňazí a moci, ale stávajú sa aj rozumovo, kognitívne inými . Riešiť treba to, čo trápi ľudí, ale v prvom rade by bolo vhodné zaviesť čestnosť do rozhodovania, aj rozprávania. Všetko ostatné je odvodené od nečestného správania a verbálneho zdôvodňovania.
Je však dôležité o týchto problémoch kvalifikovane rozprávať a nie chodiť okolo nich po špičkách.

Je tak trochu rozdiel viesť o nejakom probléme filozofickú úvahu alebo ten problém riešiť tak, že sa úspešne v dohľadnom čase vyrieši k spokojnosti väčšiny alebo s vidinou strategickej výhody. Môžeme donekonečna viesť diskusiu o to, že aké riešenie by bolo lepšie krajšie, humánnejšie, no pokiaľ sa to v praxi nepotvrdí, tak je to stále viac menej iba na úrovni prázdneho filozofovania.

Mrzí ma , že v súčasnej dobe chýbajú všeobecne uznávaní, múdri, odvážni a racionálne rozhodní velitelia a vojvodcovia vedúci nejakých veľkých kolektívov, teda autority. Záverom mojej úvahy asi toľko. Národ vygeneruje osobnosť najmä v stave vysokej núdze a ohrozenia Štefánik, Churchill, Alexander Veľký.

Spoločnosť vygeneruje osobnosť len keď prospieva a rozvíja sa Mózart, I. P. Pavlov, L. Pasteur, Einstein, Edison, Tesla, G. Orwell. Tá hľadaná osobnosť by mal byť väčšinou rozumný jedinec , a rozumný jedinec , pokiaľ to nie je dobrodruh sa do neférového a vopred prehraného boja vedome nezapojí a preto sa otvára priestor tým menej rozumným a viac bezcharakterným.

Spoločnosť, ktorá nedoceňuje vzdelanie, česť, hrdosť, charakter, pravidlá, spravodlivosť, môže mať problém. Je ťažké sa pre ňu obetovať. U niektorých ľudí môže prichádzať k emočným jazvám , ktoré následne vyúsťujú zvyčajne do smútku, v prípade patológie do depresie ale inokedy aj do agresivity. Obetovať sa pre individuálnu vec, je zmyslom osobného rastu, bytia a spokojnosti, naplnenia cieľov. Kto seje vietor, víchor bude žať!

Nechajme pôsobiť čas, vietor a vodu . Dokázali prekonať všetky múry a hrádze. Aby prišiel vojvodca musia ho ľudia očakávať. Aby vznikli osobnosti, je potrebné sa stretávať.

Aby vznikol líder, je nutná férová súťaž osobností. Často rozmýšľam, či môže byť rozpor medzi schopnosťami mozgu, jeho potenciálom v prípade aplikácie do vysokých mocenských elít a bohactva. . Zisťujem, že to je zložitá otázka na ktorú neviem spoľahlivo odpovedať. Túžba po peniazoch majetku a moci asi dokáže zatemniť aj svetlé stránky intelektu .

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:37