Ľubomír GalkoTASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Galko: Stíhačky zasiahol blesk z jasného neba

22.09.2017, 12:01
Minister Gajdoš je vo funkcii viac ako rok a pol a, žiaľ, čo sa týka riešenia nadzvukového letectva, nie je za ním vidieť žiadnu prácu, píše podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Rokovania o prenájme, či kúpe nadzvukových lietadiel boli naštartované začiatkom roka 2014. Viac som o nich písal TU. Dnes sme, zdá sa, stále prakticky na začiatku. To, čo sa deje v súčasnosti na rezorte obrany, je neuveriteľné.

Šok prišiel z MO
Informácia o snahe rezortu obrany odložiť kľúčové strategické rozhodnutie o nadzvukovom letectve, ktoré malo byť spravené tento mesiac na prvý polrok 2018, prišla ako blesk z jasného neba.

Nenechala chladného nikoho, kto sa zaoberá problematikou vonkajšej bezpečnosti. Tento krok ministra obrany kritizovali úplne všetci – bezpečnostní analytici z mimovládneho sektoru, opozícia, koaliční partneri – bývalý minister obrany za Smer, ale aj predseda Zahraničného výboru z koaličného Mosta. Zdrvujúcu kritiku vlastnému ministrovi obrany adresoval dokonca aj jeho štátny tajomník.

Všetci vedia, že rozhodnutie o nadzvukovom letectve je potrebné spraviť čo najskôr. Žiaden dodávateľ nedokáže pre Slovensko vyrobiť a dodať nové stroje skôr ako za dva roky, možno o nejakých pár mesiacov to dokáže urýchliť.

Abonentná zmluva na ruské Migy končí na jeseň 2019, teda práve za dva roky. Z toho hľadiska je najvyšší čas. Ak sa posunie termín rozhodnutia o pol roka alebo rok, je isté, že bude treba zmluvu na prevádzku starých ruských strojov predĺžiť.

Minister Gajdoš je vo funkcii viac ako rok a pol a, žiaľ, čo sa týka riešenia nadzvukového letectva, nie je za ním vidieť žiadnu prácu. Podotýkam, že teraz na jeseň sa malo len spraviť rozhodnutie o ďalšom postupe, to znamená s ktorým dodávateľom sa ide do tohto kontraktu, nie uzavrieť zmluva, tá sa mohla kľudne pripravovať a uzavrieť napríklad do konca tohto roka.

Chyba alebo zámer?
Stav našich starých lietadiel Mig-29 je dlhodobo kritický. Sú mimoriadne poruchové, servis je nákladný, navyše katastrofálny. Udržiavanie potrebného počtu letuschopných a bojaschopných lietadiel na dennej báze stojí Slovensko veľmi veľa síl a prostriedkov. Na tomto nevýhodnom (ne)servise je prisatých množstvo firiem.

Každým dňom, týždňom či mesiacom, čo predlžujeme prevádzkovanie Migov, prichádzajú vojaci o nemalé peniaze, ktoré by mohli využiť na potrebnú modernizáciu inde. Nehovoriac o tom, že ak budeme musieť predlžovať s ruskou stranou abonentnú zmluvu, budeme v nevýhode, dostaneme sa do ich područia, lebo ruská strana bude vedieť, že nemáme alternatívu. Navyše predlžovanie závislosti na ruskej technike je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, ako aj s deklarovanou proatlantickou a európskou orientáciou Slovenska.

Slovenská národná strana a jej nominant na ministerstve obrany Peter Gajdoš svojim konaním ohrozujú bezpečnosť Slovenska i jeho reputáciu medzi našimi spojencami v EÚ a NATO.

Je frustrujúce, že bývalý aktívny vojak a dnes minister obrany Gajdoš ani po dlhých rokoch nemá jasno v tom, že Migy majú byť čo najskôr nahradené stíhačkami západnej proveniencie, a nie donekonečna draho repasované ruským servisom.

Odloženie rozhodnutia o nahradení Migov považujem za hrubú politickú chybu ministra obrany. Je to chyba, za ktorou tušiť obhajobu ruských záujmov alebo záujmov sprostredkovateľských servisných firiem, prípadne oboje dohromady.

Vzniknutá situácia je svojím presahom na strategické záujmy Slovenska v oblasti bezpečnosti vážnym problémom a zakročiť by mala vláda . Mala by trvať na dodržaní pôvodného termínu.

Autor je exminister obrany a tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:51