Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Dobrá rada pre ministerku školstva

25.09.2017, 00:00

Hovorí sa, že dobrá rada je nad zlato. V prípade ministerstva školstva je dobrá rada nad eurofondovú výzvu. Nová ministerka školstva Martina Lubyová to nemusí mať s rozdeľovaním verejných prostriedkov Európskej únie až tak ťažké, ako sa zdá. Celú zápletku okolo prerozdeľovania financií z európskych fondov môže nová ministerka školstva vyriešiť veľmi ľahko.

Skúsme to inak
Je potrebné konečne skončiť s nezmyselným súťažením medzi výskumnými vysokými školami, na ktorých sa podieľa aj Slovenská akadémia vied a zmeniť proces rozdeľovania európskych financií na vedu a výskum. Oprávnene z vedeckej a akademickej obce zaznieva otázka – načo je dobré, keď o peniaze z eurofondov prebieha verejná súťaž?

Prispieva k zvyšovaniu kvality výskumnej činnosti, alebo je to len zbytočné zvyšovanie administratívnej záťaže tých, ktorí sa majú prioritne venovať vede a výskumu?

Nový proces rozdeľovania európskych financií na vedu a výskum by mohol zaviesť systém automatického prerozdeľovania týchto zdrojov.

Bude to rýchlejšie
V prvom rade by ministerstvo školstva vytriedilo vysoké školy, ktoré sa venujú výskumnej činnosti a tie by mali nárok na príspevok z európskych fondov pre vedu a výskum. Následne sumu ministerstvo prerozdelí medzi vedecké pracoviská, ktoré sa dlhodobo venujú vede a výskumu a majú aj výsledky. Napríklad kľúčom podľa počtu vedeckých pracovníkov na jednotlivých pracoviskách.

Keby sa zaviedol nový systém automatického prerozdeľovania financií z európskych zdrojov, zabezpečil by výskumným pracoviskám financie na vedu a výskum už v októbri tohto roku. Ale ak sa bude pokračovať podľa doterajšieho systému, financie z nových výziev prídu do výskumných inštitúcií možno o rok.

Všetkým sa uľaví
Uľahčí sa tým život slovenským vysokým školám, Slovenskej akadémii vied, ako aj ministerstvu školstva. Tí prví sa budú konečne venovať predovšetkým vede, výskumu a nie zbytočnej administratíve. Ministerskí úradníci budú mať menej administratívy, lebo nebudú zbytočne posudzovať a hodnotiť projekty. Potom im ostane čas na prípravu kvalitnej reformy školstva na Slovensku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 05:41