Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Trhy zabúdajú rýchlejšie ako investori

27.09.2017, 00:00

Slovensko má dosiaľ tri kľúčové skúsenosti s investovaním. Symbolom prvej z nich sú už zabudnuté oranžové kupónové knižky. Druhou bola éra nebankoviek, sľubujúcich nereálny výnos. A za tú tretiu považujem investovanie do druhého piliera. Všetky tieto „investorské skúsenosti“ majú viac-menej negatívny podtón. To považujem za kľúčový dôvod, prečo je investovanie na Slovensku stále veľkou neznámou.


Tento mesiac uplynulo deväť rokov od bankrotu Lehman Brothers, jedného zo symbolov Wall Street. Akcie vtedy klesli o viac ako tretinu. Trhmi, pochopiteľne, významne zahýbal aj 11. september a pád dvojičiek. Všetky informácie o vývoji trhoch vnímajú investori veľmi obozretne. A tí, ktorí s investovaním neprichádzajú dennodenne do kontaktu, vnímajú citlivo najmä poklesy. Je to pochopiteľné, straty prežívame vždy intenzívnejšie ako zisky.


Platí však, že na trhoch sa vždy niečo deje. No majú jednu špecifickú vlastnosť – rýchlo zabúdajú. Na ilustráciu, po oznámení výsledkov britského referenda o brexite alebo volieb v USA trhy zaznamenali rýchly pokles. Ten však reálne trval krátko, v prípade amerických volieb dokonca len pár hodín. No rozprávalo a písalo sa o nich niekoľko dní.


Keď sme vlani zaviedli pre klientov možnosť 24 hodín denne sledovať vývoj ich fondov v mobile, mali sme, samozrejme, aj obavy. Lebo pri dlhodobých investíciách je otázne dennodenné sledovanie vývoja ich momentálnej hodnoty. I keď je investovanie na Slovensku aj z uvedených dôvodov spájané viac s obavami ako s príležitosťou, je nutné si zachovávať ratio. Viac ako dojmy, povedia čísla. Napríklad akciový index S&P 500 si od roku 1934 pripísal medziročné poklesy spolu dvadsaťkrát. Oproti tomu rast zaznamenal až 63-krát.


Možností, ako a do čoho investovať, je teraz veľmi veľa – tak pre skúsených investorov, ako aj pre klientov hľadajúcich alternatívu k sporiacim či termínovaným účtom. Naša rola odborného poradenstva je tu dôležitá a dovolím si povedať, že nezastupiteľná. Pre zaujímavosť, nový rozmer investovaniu dávajú aj takzvané SRI fondy. Teda investovanie výlučne do udržateľného rozvoja spoločnosti. Znamená to, že sa neinvestuje do firiem zaoberajúcich sa zbraňami, tabakom, hazardom, uhlím a podobne. Tiež do spoločností, ktoré sa angažujú v konfliktných oblastiach. Vďaka tomu klienti nielen že zhodnocujú svoje financie, ale podporujú tým aktivity zamerané na riešenie pálčivých otázok.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 11:19