Reuters
StoryEditor

Richard Sulík: Trump verzus Severná Kórea

02.10.2017, 00:00
Trumpove silácke reči a urážanie sa cez médiá sú skôr kontraproduktívne.

Vodíková bomba je niečo ako veľká sestra atómovej, nerozbíja plutónium, ale vyrába z vodíka hélium. To znie nevinne, no problém je v Einsteinovi. Ten vymyslel, že E = mc2. Pod silným tlakom sa dva atómy vodíka zlúčia do jedného atómu hélia, ktorý už je o trošičku ľahší, ako boli dva pôvodné atómy vodíka, a uvoľní sa obrovské množstvo energie, lebo chýbajúca masa sa podľa uvedeného vzorca premení na energiu. Toto sa Kim v Severnej Kórei musel nejakým záhadným spôsobom dozvedieť, lebo presne takú bombu si vyrobil a pravidelne ju testuje s čoraz „lepšími“ výsledkami.

Okrem toho má Kim aj rakety. Mnoho rakiet a navyše s rastúcim doletom. Na rozdiel od jeho deda či otca mu nestačia rakety s krátky doletom namierené proti Južnej Kórei. V júli tohto roku testoval svoj najnovší vynález KN 20. Ono sa to zdá, že to je niekde tam ďaleko pri Japonsku. Problém je v tom, že KN 20 bola odpálená v extrémne strmom uhle. Letela teda zbytočne vysoko (3 700 kilometrov) a len asi tisíc kilometrov ďaleko. Ak by bola odpálená v uhle pre čo najdlhší dolet, doletela by vyše 10-tisíc kilometrov ďaleko. V tomto dosahu sa nachádza napríklad Los Angeles, kam by doletela za menej ako dve hodiny.


Okrem vodíkových bômb a stoviek rakiet má Kim ešte aj podzemnú železničnú trať a vyše sto odpaľovacích rámp, medzi nimi aj mobilné. Kim Kóreu napriek tomu, že študoval vo Švajčiarsku od prevzatia moci v roku 2011, neopustil ani raz. Bunker má 500 metrov pod zemou, jeho ochranka je násobne väčšia ako Trumpova a tajné služby nemajú dostatok použiteľných informácií, ak by chceli na neho spáchať atentát.


Kim Čong-un je teda medzičasom vážny problém pre svet. Ešte síce nevie dopraviť veľkú bombu do USA, ale k tomuto cieľu sa približuje pomerne rýchlo. Preto sú Trumpove silácke reči a urážanie sa cez médiá skôr kontraproduktívne, rovnako ako doterajšie ignorovanie Číny. Tiež si myslím, že Kima nejaká letka v blízkosti severokórejského vzdušného priestoru nevystraší. Ak by USA chceli naozaj impozantne reagovať, tak by zostrelili nejakú Kimovu testovaciu raketu.

Toho sa však boja, lebo keď netrafia, budú na smiech a Kima ešte viac povzbudia. Oproti zostreleniu rakety s priemerom len niekoľko metrov, ktorá letí päť- či sedemkrát rýchlejšie ako zvuk, je hľadať ihlu v kope sena maličkosť.


Preto veľké mocnosti musia teraz spojiť sily. Ak chcú USA toto nebezpečie spratať zo sveta, musia sa spojiť s Ruskom a najmä s Čínou. Trump by mal teda konečne začať vyjednávať.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:55