Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Na ceste k vyrovnanému rozpočtu

04.10.2017, 21:50

O takmer sto miliónov eur viac na sociálne veci. Na vyššie platy učiteľov 81 miliónov eur, na lepšie cesty a energeticky efektívnejšie budovy 92 miliónov eur. Nárast výdavkov verejného zdravotného poistenia o 249 miliónov eur a navyše ďalších 70 miliónov na rekonštrukcie a nové technické vybavenie nemocníc. Na šport dávame viac o vyše 30 miliónov eur a na vedu a výskum o 32 miliónov eur. To je len krátka ukážka oblastí z rozpočtu verejnej správy na roky 2018 až 2020, pri ktorých v porovnaní s tohtoročným rozpočtom medziročne zvyšujeme objem financovania.

Na druhej strane, zverejnený rozpočet sa drží rovnakých zásad ako tie predošlé. Konsolidácia, dlhodobá udržateľnosť verejných financií a rešpektovanie európskych fiškálnych pravidiel sú pre nás kľúčové.

Tieto dve tendencie, teda na jednej strane snaha zvyšovať úroveň verejných služieb, na druhej udržanie kredibility verejných financií, sa pretavili do rozpočtových cieľov na nasledujúce obdobie. Fiškálny cieľ na budúci rok je nastavený na 0,83 percenta HDP, čo bude historicky najnižšia dosiahnutá úroveň. Následne by sa mal deficit dostať blízko k nule a v roku 2020 by verejné výdavky nemali byť vyššie ako príjmy.

Podobne klesajúci trend sledujeme aj pri verejnom dlhu. Budúci rok plánujeme stlačiť dlh pod 50 percent HDP, pričom už o rok neskôr by sa jeho výška v pomere k výkonu ekonomiky mala dostať pod sankčné pásma zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

V rozpočte už sú tiež zapracované vládne opatrenia zamerané na zvyšovanie životnej úrovne ľudí. Aj keď miera nezamestnanosti dosahuje historické minimá, počet ľudí, ktorí sú bez práce dlhodobo, je v porovnaní s krajinami EÚ stále nelichotivá. Tým sa myslí najmä miera dlhodobej nezamestnanosti. Preto je zmysluplná napríklad podpora dochádzania a presťahovania sa za prácou. Takisto sa do rozpočtu premietli aj ďalšie opatrenia stimulujúce ekonomickú aktivitu, ako napríklad vyššie príplatky za víkendy, sviatky, nočné zmeny či odvodová úľava pri prácach na dohodu pre dôchodcov.

Už štandardnou súčasťou rozpočtu sú aj správy revízie výdavkov, ktoré detailne mapujú efektívnosť vynakladaných prostriedkov v jednotlivých rozpočtových kapitolách. Tentokrát ide o oblasti vzdelávania, trhu práce a životného prostredia. Zároveň vyhodnocujeme opatrenia z minulých revízií výdavkov v sektoroch zdravotníctva, dopravy a informatizácie.

Keďže dobrý hospodár by mal myslieť aj na potenciálne riziká, vytvárame si preto 140-miliónovú rezervu, čím znižujeme riziko odklonu od cieľa, ktorý chceme dosiahnuť postupnými krokmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:35