Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Podnikateľské vzdelávanie podnikaním

12.10.2017, 00:00

Posuny v znalostiach tvorcov nových technológií v podnikoch spôsobujú nemalé starosti. Zlyhávajú tradičné postupy personálnych útvarov, nepomáhajú ani externé firmy na vyhľadávanie odborníkov. Zodpovední manažéri sa podujímajú vo vlastnom podniku vyhľadávať niekoho, kto je schopný suplovať chýbajúce znalosti, a tak sa stáva tútorom až do úplného zaškolenia uchádzača o miesto, ktoré sa práve svojím nedostatkom stáva lukratívnym.

Život si vynúti adekvátne riešenia a mnohé už nie sú iba teoretizovaním, ale viditeľne sa posúvajú na vyššie priečky poznávania. Výsledky špičkových výskumných ústavov sú ohromujúce. Existencia kyberfyzikálnych výrobných procesov človeka fascinuje a je už možná nasadením „inteligentných“ strojov, nástrojov a iných súčastí, ktoré navzájom interagujú takmer v reálnom čase.

Plastický obraz budúcnosti je inšpiráciou a rastom túžby poznania a sebazapojenia sa do modernizácie, to znamená aj vyrovnávania deficitu a plného kvalifikovaného pokrytia potreby aj tých najnáročnejších produkčných procesov.
Existuje liek na zásadnú premenu nazerania na životnú realitu. Spočíva v kreatívnosti a nadobúdaní potrebných znalostí premenami z klasických foriem na moderné, „viac praktické samovzdelávanie“ vo vzájomnom obohacovaní sa znalosťami podnikateľov s podnikateľmi.

Vystúpenie známeho slovenského „praktického teoretika“ na jednej zo známych zahraničných univerzít vnieslo do svetového prostredia edukácie slovenskú skúsenosť. Desiatky e-mailov so žiadosťami o stretnutie, množstvo pozvaní a telefonátov viedli k mnohým dohovorom. Je to veľmi dôležitý moment, pretože vo svete sa vyvíjajú nové koncepty a integrujú ich ako riešenia do existujúcich systémov. Inšpirácie z konferencií nastoľujú aj otázku partnerstiev s výskumnými ústavmi vo svete, s pracoviskami, ktoré sa zameriavajú na nákladovo efektívnu výrobu.

Povzbudením sú už realizované edukačné metodiky a také projekty, ako je ultraúčinná továreň, centrum inteligentných materiálov, a ich výskum za pomoci partnerov z vedy a priemyslu. Vzniká tak intelektuálna a praktická spojnica s desiatkami výskumných pracovísk.

Je neuveriteľné, že už dnes je možné v kusovej výrobe dosiahnuť rovnakú predajnú cenu ako pri sériovo vyrábaných produktoch. Vybrané príklady v spojení s potenciálom našich ľudí či už na teoreticko-praktických ustanovizniach spolu s podnikateľmi sú možné a reálne. Je pravdepodobné, že práve týmto spôsobom dostaneme edukáciu do praxe a zároveň prax do vzdelávania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:53