Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Prízrak zelenej inflácie

06.10.2021, 00:00
Predražené ceny energií a surovín sa prelejú do zvýšenia cien úplne všetkého.

Ekonomika sa ešte nespamätala z koronakrízy a už ju ohrozuje ďalšie vážne nebezpečenstvo: greenflation. Tento anglický novotvar, založený na zvukovej podobnosti dvoch slov, inflation – greenflation, sa objavil len nedávno. A môže sa rýchlo stať štandardnou súčasťou nášho slovníka, pretože v geniálnej skratke vystihuje podstatu veľmi vážneho rizika, s ktorým dnes nepochybne začíname byť konfrontovaní. Týmto rizikom je rast cenovej hladiny v dôsledku našich snáh o spomalenie či zastavenie klimatických zmien.

Najprv to bola Európska zelená dohoda EÚ, ktorá v roku 2020 zadefinovala ambiciózny cieľ dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu. V júli 2021 Európska komisia schválila 2 700-stranový balík dokumentov pod názvom Fit for 55. Je to komplex opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 najmenej o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Dosiahnutie tohto cieľa však vyžaduje zásadné zmeny politiky EÚ v oblasti klímy, energetiky, dopravy a daní. A úplnú mobilizáciu priemyslu, ktorému má pri znižovaní jeho uhlíkovej stopy pomôcť nová priemyselná stratégia pre Európu. Tá predpokladá jeho dvojakú transformáciu, zelenú a digitálnu.

A kde tu je súvislosť medzi týmito dobrými úmyslami a rastom cenovej hladiny? Odklon od tradičných zdrojov, ktoré produkujú uhlík, odrádza od investícií do uhoľných baní či železiarní, čo obmedzuje ich produkciu a zvyšuje ich ceny. Pripravované obrovské verejné výdavky zasa zvyšujú dopyt po nových materiáloch potrebných na prechod na čistejšiu ekonomiku. Neželaným výsledkom zelenej transformácie je tak rast cien ropy, plynu, uhlia, ocele a ďalších kovov a surovín, ako je meď, hliník a lítium, ktoré sú nevyhnutné pre lepšie využitie slnečnej a veternej energie, elektrických áut a iných obnoviteľných technológií.

Snaha o čo najrýchlejší prechod na ekologickejšiu ekonomiku tak so sebou prináša „zelenú“ infláciu, ktorá môže nielen narušiť ťažko skúšanú ekonomiku, ale môže ju úplne zničiť. Práve zelená inflácia môže byť príčinou toho, že si onen povestný konár pod sebou podpílime hneď na dvoch miestach zároveň. Hrozí nám, že budeme mať dramatický pokles dodávok a rast cien fosílnych palív a surovín, ktoré na prechod k nízkoemisnej budúcnosti potrebujeme. A predražené ceny energií a surovín sa prelejú do zvýšenia cien úplne všetkého.

Čistý vzduch, čistá voda, neznečistená pôda, biodiverzita, zdravé a dostupné jedlo, to všetko sú veci, ktoré si želáme všetci. Mali by sme si však čo najskôr uvedomiť, že ich nedosiahneme ignorovaním základných ekonomických či dokonca fyzikálnych zákonov. Len apelovať nestačí. Spojíme sily so všetkými, ktorí si riziko chybných rozhodnutí uvedomujú, lebo len ich korekciou sa môžeme pokúsiť prízrak zelenej inflácie odvrátiť. A dúfať, že ešte nie je príliš neskoro.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 18:35