Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Župám by nezaškodilo vyvinúť viac aktivity

17.10.2017, 00:00
Voľby rozhodnú o hodnotovej orientácii Slovenska.

Voľby do samosprávnych krajov ukážu najnovšie voličské chute. Už onedlho sa dozvieme, kto bude spravovať osem vyšších územných celkov v nasledujúcich rokoch. Nebudem skrývať, že aj ja som zvedavý. Toto hlasovanie bude totiž akousi generálkou pred komunálnymi, prezidentskými, parlamentnými voľbami i voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré nás čakajú v ďalších rokoch. Je dôležité, ako sa rozhodne každý z nás. Je dôležité, ako chceme žiť vo svojich regiónoch.

Župné voľby sa v minulosti netešili veľkej obľube. K hlasovacím schránkam prišlo okolo 20 percent voličov. A pritom to, čo robia samosprávne kraje, sa bytostne dotýka každého jedného obyvateľa. Župy napríklad určujú počty tried, ktoré budú otvorené v prvých ročníkoch na jednotlivých stredných školách. Sú zriaďovateľmi knižníc, divadiel, múzeí a galérií.

Samosprávne kraje vydávajú licencie zdravotníckym zariadeniam, prevádzkujú tiež domovy sociálnych služieb a určujú aj výšku poplatkov za sociálne služby. Starajú sa tiež o cesty II. a III. triedy. Župy takisto plánujú čerpanie prostriedkov z eurofondov v rámci regionálneho rozvoja. Kraje rovnako môžu vytvárať alebo pomáhať vytvárať nové pracovné miesta. Kompetencií je až-až, čo poviete... Rozhodujúce však je, ako sa ten-ktorý samosprávny kraj týchto zásadných kompetencií zhostí.


V ostatnom období nemám pocit, že by boli župy aktívne. Že by investovali čas, ľudí i peniaze do vlastných projektov. Podporujú najmä projekty iných organizácií, či už neziskových, ale aj súkromných a vystupujú najmä ako partner.

Obávam sa, že tadiaľto správna cesta nevedie. Každý kraj má svoj rozpočet, kvalitnými projektmi tiež môže žiadať o európske peniaze. Preto by som privítal viac aktivity, rozvoja a samostatnosti v postupe žúp pri riešení jednotlivých problémov ich obyvateľov. Ak politici chcú, aby ľudia prišli voliť, musia byť najskôr presvedčení, že samosprávne kraje aj niečo reálne robia. Rovnako by som privítal, keby župy viac komunikovali. Informácie sa chrlia iba dva mesiace pred voľbami, a potom akoby sa zľahla zem. Česť výnimkám. Tých je však málo.


Tieto voľby však nebudú iba o kompetenciách, ale aj o hodnotovej orientácii Slovenska. Budú o tom, či zveríme správu našich samosprávnych krajov možno aj do rúk extrémistov. Budú aj o spájaní sa, na prvý pohľad, nespojiteľných politických zoskupení. Hodnoty a vízia sú však v tomto smere na miskách váh oveľa vyššie ako vlastná alebo stranícka márnomyseľnosť. Neviem, ako vy, ale ja voliť pôjdem a vyberiem podľa mňa to najlepšie riešenie pre môj kraj. Na to, aby sa niečo zmenilo, je potrebný práve ten malý výlet do volebnej miestnosti a odovzdanie hlasu. Urobte si ho aj vy, aby ste po vyhlásení výsledkov volieb nemuseli ľutovať, že ste zostali doma.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:36