Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Robert Fico: Odmietnime hnedé Slovensko

30.10.2017, 23:00
Cestná infraštruktúra je vnímaná ľuďmi ako jeden zo zásadných problémov, píše premiér Robert Fico.

O štyri dni spoločne pristúpime k voľbám do VÚC, kde si vyberieme predsedov a poslancov regionálnych zastupiteľstiev. Na svojich pracovných cestách po Slovensku sa často stretávam s tým, že ľudia nerozoznávajú, kto má v kompetencii riešiť ich problémy a na koho sa môžu obrátiť. Pritom je to výlučne na ich slobodnej vôli, komu dajú dôveru, aby ich kraj spravoval a menil kvalitu života k lepšiemu.

Dovolím si pripomenúť, že vyššie územné celky sa starajú o cesty druhej a tretej triedy, čo predstavuje vyše 14-tisíc kilometrov cestnej siete na Slovensku. Podotýkam, že cestná infraštruktúra je vnímaná ľuďmi ako jeden zo zásadných problémov. Riešia aj prímestskú dopravu, teda mimoriadne dôležitú oblasť pre všetkých, ktorí dochádzajú za prácou do väčších miest.

Navyše kraje sa starajú o stredné školy. Tu je mimoriadne dôležité, aby sa dlhodobo snažili o prepojenie vzdelávania s praxou. Toto sú tie kľúčové právomoci VÚC a správny výber kandidátov môže v podstatnej miere ovplyvniť kvalitu života v jednotlivých župách.

Príklad úpadku banskobystrickej župy, kde prišiel na úrad nepripravený kandidát s extrémistickými názormi, neschopný čerpať eurofondy, a tým doslova prepadlo 20 miliónov eur, pocítili hlavne sociálne odkázaní občania doslova na svojej koži. Preto je dôležité si premyslieť, komu svojím hlasom zveríme správu vecí verejných.


Tieto voľby však okrem dosahu na bežný život ľudí majú aj svoj politický a symbolický význam. Z udalostí v okolitých krajinách je zrejmé, že Slovensko sa v strednej Európe stalo posledným proeurópskym ostrovom, ktorý sa plne hlási k užšej spolupráci v rámci EÚ a plne rešpektuje demokratické zriadenie.

Strana Smer zvolila pred voľbami zodpovednú politiku a tam, kde nepostavila svojich odborne zdatných kandidátov, dokázala podporiť nezávislých, schopných poraziť extrémistov. Chcem zdôrazniť, že kandidáti Smeru sú jednoznačne proeurópski kandidáti. Rozumejú, že spolupráca s EÚ je pre jednotlivé regióny nezastupiteľná. Zároveň si plne uvedomujú význam ekonomického prínosu Únie v podobe európskych fondov pre zvyšovanie kvality života v regiónoch.

Ak chceme ostať proeurópskym ostrovom rešpektujúcim demokratické práva, nemôžeme koketovať s fašizmom a extrémizmom. Voľby sú pre takéto subjekty mimoriadne dôležité, pretože ich môžu legitimizovať. Uvedomme si, že aj nacisti sa v tridsiatych rokoch minulého storočia dostali v Nemecku k moci pomocou demokratických volieb. Išli však do nich s jasným cieľom demokratické zriadenie zničiť. Preto sa obraciam na občanov. Ak sa nechceme 5. novembra zobudiť do hnedého rána, príďme voliť a odmietnime fašizmus a extrémizmus.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:59