potraviny, nakupovanieReuters
StoryEditor

O potra(vinách)

02.11.2017, 21:25

V boji za svoje práva má zmysel ozvať sa, upozorniť na chyby a žiadať nápravu. Rázne, s dôrazom na fakty a dôkazy. Téma dvojakej kvality potravín ukázala, že takýto prístup prináša výsledky, pričom veľkú dávku razancie do riešenia problematiky vložila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Keď problém zhruba pred rokom prvýkrát nastolila na Rade ministrov poľnohospodárstva v Bruseli, mnohí ju vnímali s odstupom.

Situácia sa však zmenila, na stole je vážny problém, ktorý sa zďaleka netýka iba Slovenska a odkaz bratislavského októbrového samitu je jasný: praktiky dvojakosti sú neférové a nespravodlivé. Prečo by naši spotrebitelia mali kupovať pod rovnakou značkou inú kvalitu? Prečo má mať čokoláda inú chuť v Rakúsku a celkom inú napríklad na Orave či na Záhorí? Na akom princípe sa vlastne vytvárajú rôzne triedy spotrebiteľov? Kto, kedy a akou metódou zisťoval regionálne odlišnosti chutí v EÚ?


Som presvedčený, že máme plné právo na to, aby dovážané výrobky neboli iba úbohou napodobeninou originálu. Náš spotrebiteľ predsa neočakáva umelé sladidlá, farbivá, viac éčok alebo menší podiel mäsa, požadujeme iba jednotné štandardy a rovnakú kvalitu.


Špička ľadovca (ne)kvality sa začala pomaly nakláňať a ľady sa pohli. Európska komisia označila fungovanie dvojakej kvality za neakceptovateľné a uvoľnila milión eur na testy produktov. Zároveň prisľúbila zrod jednotnej metodológie pre testy dvojakej kvality. Isto, nemožno očakávať, že zmena bude zo dňa na deň, ale podiel Slovenska na novom smerovaní je dnes markantný. Či už to bolo naše minuloročné predsedníctvo v Rade EÚ, samity ministrov aj premiérov V4.


Rokovania priniesli jasné posolstvo: rozmanitosť – áno, ale v medziach slušnosti. Dôraz na špecifickosť krajín – áno, ale bez diskriminácie a podceňovania. Vyslali sme silný alarm a tromfy v rukách držia aj samotní spotrebitelia. Majú predsa nárok na to, aby v rámci jednotného trhu EÚ nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali do niektorých členských krajín výrobky nižšej kvality.


A moje osobné presvedčenie týkajúce sa potravinovej témy? Posilnenie výroby, predaja a kúpy slovenských výrobkov, poctivé stráženie vlastnej potravinovej sebestačnosti. Pre Slovensko je podpora kvalitných, čerstvých a bezpečných potravín prioritou. O to väčšmi, že máme inovatívnych výrobcov, často ocenených aj v zahraničí. A osvedčenou pravdou zostáva, že rodinné striebro si treba nielen vážiť, ale aj ochraňovať.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 05:45