Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Chcete mať dôchodok?

06.11.2017, 23:00

Znovu sa začína diskusia o ukotvení nášho dôchodkového systému ústavným zákonom. Vo vznikajúcej strane Spolu – občianska demokracia sa radi k tejto diskusii pridávame. Nie je dobré prijímať zásadné zmeny v oblasti dôchodkov silou a rozdielom niekoľkých koaličných hlasov. Je logické, že ľudia chcú stabilitu a garancie v citlivej otázke dôchodkov – či už súčasných, ale najmä tých budúcich.


Negatívne príklady z minulosti máme prinajmenšom dva. V roku 2004 štartovala dôchodková reforma, ktorou sa zaviedol druhý pilier len tesnou väčšinou hlasov poslancov druhej Dzurindovej vlády. Odvtedy si Robert Fico nenechal ujsť jedinú príležitosť útočiť na dôchodkové sporenie. To je pritom dôležité pre súčasnú mladšiu a strednú generáciu.

Fica dobehol pilier
V roku 2012 to bola druhá vláda Roberta Fica, ktorá silou svojej väčšiny presadila zásadné „osekanie“ druhého piliera – a súčasne zaviedla zvyšovanie dôchodkového veku i zmenu valorizácie dôchodkov na takzvanú dôchodcovskú infláciu. Ako Robert Fico zistil, ním presadené zmeny ho „dobehli“ teraz, v jeho tretej vláde. Nie je to bežný jav, že konkrétny politik je najväčším kritikom zmien, ktoré sám presadil.

Privítame úprimnú diskusiu o budúcnosti nášho dôchodkového systému za účasti politických strán a odborníkov napríklad z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Výsledkom by mal byť ústavný zákon o ochrane dôchodkového systému, ktorým by sa pevne zadefinovali základné parametre. Fakty sú, žiaľ, také, že Slovensko starne a rodí sa málo detí. V súčasnosti odchádza do dôchodku ročne okolo 70-tisíc ľudí a v najlepších rokoch máme silnú generáciu štyridsiatnikov, ktorí dnes platia odvody. Tých je okolo 80- až 90-tisíc v jednom ročníku – avšak detí je v jednom ročníku len okolo 50- až 55-tisíc. O dvadsať rokov sa tak pomer pracujúcich a dôchodcov výrazne zmení v neprospech súčasných pracujúcich, budúcich dôchodcov.

Garancia udržateľnosti
Preto je naša predstava nasledovná. Dôchodkový systém by mal byť trojpilierový – pozostávať by mal z vyváženého (!) priebežného systému, druhého piliera, teda sporenia na dôchodkových účtoch, a tretieho piliera, teda dobrovoľného sporenia za účasti zamestnávateľov, výrazne podporeného štátom formou daňových úľav.

Budeme presadzovať razantnejšie zvýšenie podielu príspevkov na dôchodkové sporenie. Podporíme riešenia, ktorými sa bude garantovať udržateľnosť dôchodkového systému a zastaví sa tiché zadlžovanie na úkor dnešnej mladšej a strednej generácie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:16