REUTERS/Hannah McKay
StoryEditor

Terapia liekovou agentúrou

23.11.2017, 23:00

Dôležité je pochopiť, že najnovšie rozhodnutie nepresunúť Európsku liekovú agentúru na Slovensko či do niektorej z krajín nášho regiónu nie je len „chybou v programe“. Naopak, spôsob rozhodovania v EÚ je naprogramovaný tak, že generuje tieto chyby systematicky.

U nás je veľmi rozšírená naivná predstava, že lídri členských krajín EÚ sa stretávajú, aby hľadali riešenia, ktoré by boli prospešné pre všetkých. V skutočnosti však hľadajú najmä spôsob, ako najlepšie ochrániť vlastné záujmy. Ich rozhodnutia sú výsledkom nikdy sa nekončiaceho handlovania: dnes podporíte vy nás v záležitosti, ktorá je dôležitá pre nás, zajtra na revanš zasa my vás v niečom, čo je dôležité pre vás.


Ani v prípade liekovej agentúry to nebolo inak. Problém je v tom, že tento spôsob prijímania rozhodnutí niektorým krajinám systematicky vkladá do rúk tromfy a iným, rovnako systematicky, sa ujde len Čierny Peter. Čím je krajina väčšia, prípadne čím je dlhšie v EÚ, tým má väčšiu šancu a vytrénovanejšie handliarske schopnosti presadiť svoj záujem. Preto západná časť EÚ nad východnou dlhodobo vyhráva, pokiaľ ide o presadenie vlastného záujmu, ktorý potom dostane zavádzajúci prívlastok „európsky“.


Reálne sú však v prospech jednej skupiny krajín a záujmy inej skupiny poškodzujú. Tým vytvárajú napätia a „protibruselské“ nálady, pretože všetci, na ktorých majú také rozhodnutia negatívny dosah, ich vnímajú ako nespravodlivé rozhodnutia Bruselu. Jedným z najhorších bolo napríklad predĺženie diskriminácie farmárov z východnej Európy, pokiaľ ide o čerpanie eurofondov. Staré členské krajiny si síce presadili, čo chceli, ale myšlienku jednotnej EÚ krátkozrako potápajú. Rovnako antieurópska je súčasná snaha Francúzska, Nemecka či Rakúska vytlačiť z ich trhu nepríjemnú konkurenciu z východných krajín a ešte nás prinútiť, aby sme to podporili a následne to označovali za európske riešenie.


Či sa to už niekomu páči alebo nie, EÚ je o strete záujmov, väčšinou úplne protikladných. My v tomto súboji systematicky ťaháme za kratší koniec. Treba to povedať nahlas. Skúsme otvoriť oči a pochopiť, že skutočnou hrozbou pre EÚ nie sú nejakí euroskeptici. Tí sú len dôsledkom. Tou skutočnou príčinou sú rozhodnutia á la lieková agentúra, ktoré sú bezdôvodne v náš neprospech. Prehra Slovenska v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry môže mať aj pozitívny efekt, blahodarný terapeutický účinok. Ale len v prípade, ak prispeje k vyliečeniu u nás takej rozšírenej naivity o tom, ako sa prijímajú takzvané európske riešenia. To nám následne pomôže lepšie obhajovať naše záujmy v EÚ.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 22:04