archív SAV
StoryEditor

Veda do služieb ľudu

06.12.2017, 23:00

Toto heslo som vídaval na streche budovy Chemického ústavu prvých desať rokov môjho pôsobenia v SAV. Krásnym paradoxom bol premaľovaný a pritom presvitajúci nápis „Mor ho!!!“, načarbaný na priečelí bielou farbou, pripomínajúci okupáciu Československa armádami Varšavskej zmluvy. Prečo sa k tomu vraciam?

Heslo „Veda do služieb ľudu“ sme považovali za sprofanované nielen televíznymi šotmi o vysokej úrode pšenice alebo prvých farebných televízoroch na počesť, už si nepamätám ktorého, zjazdu KSČ, ale aj kontrastom s heslom „Mor ho!!!“, ktoré pre nás symbolizovalo revoltu proti okupácii a bolo aj okienkom k nezávislosti a slobode. Nič proti vyšším výnosom pšenice alebo farebným televízorom, ale všetci sme vedeli (alebo aspoň tušili), že je to tak trochu (alebo veľmi) potemkinovská dedina. Aj naša socialistická veda mala každú chvíľu predbehnúť tú americkú.

Možno aj v tieni podozrení, že akadémia je prežitkom komunizmu (nebudem veľmi zdôrazňovať, že mňa akadémia prichýlila napriek „politickej nespôsobilosti“ ostať na vysokej škole), sme heslo odstránili. Zakrátko nastala päťdesiatpercentná redukcia zamestnancov a aj rozpočtu. Odstránenie hesla nám teda nepomohlo. Lepšie povedané pomohlo, ale len na päťdesiat percent. A závislosť sa zmenila z ideologickej na finančnú.

Potom nám v SAV dosť dlho trvalo, kým sme si vybojovali svoje miesto a obhájili svoju existenciu. Niektoré hlasy na túto tému, hoci ojedinelé, zaznievajú ešte aj dnes. Istý čas nám trvalo i to, kým sme ukázali, že sme vo svete vedy konkurencieschopní a v niektorých vedných oblastiach aj určujúci smer. Ide nám to „ztuha“, ale k istej slobode a nezávislosti smerujeme. Hoci musím pripomenúť, byť zamestnancokim SAV nie je materiálne hviezdna kariéra – intelektuálne však stále je.

A tak sme vybojovali dosiaľ posledný boj o nový zákon. Ústavy SAV budú od prvého januára 2018 verejné výskumné inštitúcie. Je to dobrá správa pre SAV, ale aj pre Slovensko. Budeme mať možnosť hľadať alternatívne zdroje financovania, budeme mať možnosť efektívnejšie odmeňovať vedeckých pracovníkov aj preto, aby kariéra vedeckého pracovníka bola i materiálne zaujímavá. Budeme môcť rozhodovať oveľa voľnejšie ako doteraz. Budeme nezávislejší.

Čo prinesie spoločnosti nový zákon? No predsa, aby SAV mohla v konečnom dôsledku naozaj slúžiť ľudu.

P. S.: A ten premazaný a predsa presvitajúci nápis „Mor ho!!!“ na budove? No predsa symbol slobody a nezávislosti. V prípade SAV slobody bádania. A o tú predovšetkým ide.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 20:31