Ivo NesrovnalTASR
StoryEditor

Ivo Nesrovnal: Dopravný kolaps je naša šanca

07.12.2017, 23:00
Dopravu považujem za kľúčovú oblasť ďalšieho rozvoja mesta a dobré riešenia potrebujeme ako soľ.

V týchto dňoch sa končí rekonštrukcia križovatky v Blatnom, ktorá v ostatných mesiacoch spôsobovala veľké dopravné komplikácie na diaľnici D1. Rovnako sa vo veľmi krátkom čase začne rekonštrukcia celej diaľnice D1 z Bratislavy do Trnavy a je takmer isté, že doprava na tom bude ešte horšie ako počas rekonštrukcie križovatky.

Všetky tieto stavby sú v záujme Bratislavy aj Bratislavčanov a rovnako ako aj vy si hovorím, nech už to je hotové. Zároveň som presvedčený, že je úlohou politikov a manažérov týchto projektov čo najviac zmierniť dopady na život ľudí. Rozvoju dopravnej infraštruktúry venujeme v meste obrovské prostriedky aj pracovné nasadenie – či ide o komplexné opravy dlhých cestných úsekov, alebo skvalitňovanie verejnej dopravy. A potrebujeme, aby nám s tým pomohli aj ostatní – či štát, alebo župa.

Už pred rekonštrukciou križovatky Blatné som žiadal železnice, aby posilnili vlakovú dopravu z dotknutých smerov – Pezinka a Senca. Podobne ako pri stanici Filiálka či štúdii železničného uzla Bratislava, ktorý by do verejnej dopravy mohol konečne zapojiť železničné trate na území mesta, narazili sme na veľmi dlhé reakčné časy. Čiastočne tomu rozumiem, železnice sú obrovský kolos a zmeny v grafikonoch a taktoch dopravy netrvajú mesiac, ani dva. Preto budem o posilnenie spojov v súvislosti s rekonštrukciou D1 žiadať v predstihu, aby na to železnice vedeli reagovať. V najbližších dňoch požiadam o stretnutie aj dopravných odborníkov z mesta a aj župana Juraja Drobu, aby sme si skoordinovali postup a požiadavky na posilnenie dopravy predložili ministerstvu dopravy spoločne, keďže je to naša spoločná zodpovednosť.

Dopravné výluky a zápchy sú totiž paradoxne šanca – ukázať ľuďom, že do Bratislavy sa dá z okolia dostať aj inak ako autom. Preto budem nesmierne rád, keď sa nám to podarí. To však bude možné len vtedy, keď budú mať vlaky dostatočnú kapacitu a komfort a keď zvládneme zabezpečiť dobrú nadväznosť spojov MHD.

Ak sa to podarí, čakajú nás spolu so župou ďalšie kroky – koordinácia pri výstavbe záchytných parkovísk a mnoho zlepšení v integrovanej doprave. V ideálnom svete by sme k tomuto procesu prispeli novou celomestskou parkovacou politikou, na to však potrebujeme vôľu mestských poslancov. Tí, žiaľ, zatiaľ robia všetko preto, aby tento proces čo najviac zabrzdili.

Dopravu považujem za kľúčovú oblasť ďalšieho rozvoja mesta a dobré riešenia potrebujeme ako soľ. Držme si palce, nech pri nich nájdeme širokú, a hlavne rýchlu zhodu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:07