Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Horúce peniaze v elektrine

11.10.2021, 00:00
Aj keď sa ceny dreva či elektriny po pár mesiacoch „unormálnia“, nemusia to mnohí podnikatelia prežiť.

Ešte nedávno boli rastovou témou dňa akcie Tesly či kryptomeny. No v poslednom roku či dvoch to začína byť čoraz zaujímavejšie. Najskôr čipy, na jar tohto roku sme zase neveriacky pozerali, ako rastú ceny smrekových fošní a OSB dosiek. Cena dreva v USA počas pol roka vyletela o 200 percent, aby následne rovnako rýchlo spadla dole, hoci zďaleka nie na predkoronovú úroveň. Lenže kto by si dnes spomenul na drevo, keď letia hore ceny elektriny a plynu priam neuveriteľným spôsobom!

Pri každom raste ceny sa zjaví nejaký vysvetľujúci príbeh. Cez koronu začali všetci opravovať svoje terasy a stavať záhradné domčeky, čo zdvihlo cenu dreva. Tam vyhorela fabrika na čipy, tu sa zasekla loď v Sueze. V Nemecku v prvom polroku o dosť menej fúkal vietor, čo rozbehlo uhoľné elektrárne. EÚ prišla s nápadom Fitfor55, čo upravilo pohľad investorov na nákladovosť emisií. A tak ďalej, príbehov ako od Šeherezády v Tisíc a jednej noci.

Nie že by neboli pravdivé a že by neprispeli k jednotlivým cenovým skokom. No podobne ako slávne perzské príbehy, aj tieto sú spojené spoločným rámcovým príbehom. Bilancia štyroch najväčších centrálnych bánk (Fed, ECB, BoJ a čínska PBOC) narástla medzi rokmi 2007 a 2020 z piatich biliónov dolárov na 19 biliónov. Za posledný rok pribudlo ďalších 10 biliónov. To je 10-tisíc miliárd nových peňazí za rok, ktoré ako túlavý pes behajú po trhu za každou slaninou, ktorú zacítia. Zbehnú sa okolo akejkoľvek drobnej udalosti, ktorá signalizuje potenciál rastu, a nalejú benzín do ohníčka.

Ale toto nie je hra v kasíne. Tá sa prinajhoršom končí nešťastným gamblerom, ktorému neostanú ani peniaze na vlak. No v prípade stávok horúcich peňazí vznikajú rozsiahlejšie hospodárske škody. Aj keď sa ceny dreva či elektriny po pár mesiacoch „unormálnia“, nemusia to mnohí podnikatelia prežiť. Už teraz to u nás vidíme v prípade OFZ, Slovalca či niektorých dodávateľov energií. Problém jedného sa následne šíri aj na druhých. V prípade konca najväčšieho alternatívneho dodávateľa elektriny sa čierny Peter pravdepodobne posunie na troch najväčších dodávateľov, ktorí budú musieť prichýliť nových klientov a ponúknuť im hlboko podnákladové ceny (keďže štátom určená tarifa je tarifa) a sami tak zaknihovať straty.

Než však začneme šomrať na finančníkov a burzy, spomeňme si, čo všetko majú tieto nové peniaze financovať. Neudržateľné dôchodkové systémy, nedofinancované zdravotníctvo, ale aj tehotenské, vyššie prídavky na deti, kurzarbeit, pandemické úvery, obchvat Bratislavy a vlastne celý plán obnovy... Vinu nesieme my všetci, čo sme nedokázali ustrážiť politikov a uverili sme, že peniaze rastú na stromoch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:03