Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Užitočná stratégia pre Slovensko

12.12.2017, 23:00

Stratégie, koncepcie, štatistiky, analýzy, všetci vieme alebo tušíme, že sme ich vyprodukovali stovky a ich jedinou zásluhou bolo zvýšenie dopytu po kancelárskom papieri, toneroch a pracovných miestach veľmi vážne a odborne sa tváriacich úradníkov a akademikov. Môže a musí to však byť inak.

Sedliacky rozum je dôležitý
Mám doktorát z ekonómie, vyštudoval som elektrotechnickú fakultu, v štatistikách som pomerne doma a vždy, keď prídem do regiónov, chcem vidieť čím menej štatistík. Navrhujem míňať čím menej financií na ďalšie analýzy, odmietam premýšľať v rámcoch dostupných údajov. Za oveľa dôležitejšie považujem rozprávať sa, vnímať výsledky a používať zdravý, sedliacky rozum. Pýtať sa prečo. A pýtať sa ľudí, ktorí majú výsledky, kam idú a o čo sa usilujú.

V istom čase prišla na Slovensko móda analýz a viera v zber údajov a štatistík. Všetko sa zmeria, zmerajú sa aj výkony, zmerajú sa aj vstupy a výsledky sa dostavia, najlepšie v binárnej škále. Obávam sa, že je to zložitejšie – ak viem, že niekde leží chudobná dolina, nepomôžu mi analýzy a štatistiky, či je chudobnejšia o päť percent viac alebo menej, pomôže mi len aktivita, a práve tá aktivita chýba, pretože si vyžaduje určitú odvahu, iniciatívu, vedomosť a prevzatie zodpovednosti.

Bez plánovania to nepôjde
Zároveň však tvrdím, že bez vízie, stratégie, plánu a riadenia sa nezaobídeme. Presne takto pracujeme aj v najmenej rozvinutých okresoch – povedzme si, čo chceme dosiahnuť, kde chceme byť, dajme dokopy plán, ako sa tam dostať, vrátane potreby zdrojov, nastavme riadiaci proces s jeho spätnou väzbou (monitorovaním), vyhodnocovaním dosiahnutého pokroku a potreby úprav za pochodu.

Agenda 2030 je úlohou, ktorú možno pojať formálne, alebo ju využiť pre naše spoločné dobro. Som veľmi rád, že podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini ju so svojimi ľuďmi zobral veľmi vážne a pripravuje stratégiu rozvoja Slovenska ako základnú stručnú stratégiu pre náš dlhodobejší rozvoj.

Ako nástroj na jej implementáciu vnímam národnú investičnú stratégiu, čo by mal byť plán financovania našich priorít. A pokiaľ sa mu podarí zriadiť a sfunkčniť aj centrum vládnutia, ktoré podporí realizáciu a koordináciu činnosti jednotlivých ministerstiev, môžeme to spolu považovať za jedny z najdôležitejších a najlepších výstupov tejto vlády.

Anton Marcinčin, splnomocnenec vlády pre najmenej rozvinuté okresy

01 - Modified: 2024-01-05 13:07:46 - Feat.: - Title: Permanentný dialóg o rozvoji 02 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Reforma regiónov by mohla pomôcť slovenskej pravici 03 - Modified: 2023-11-28 19:00:00 - Feat.: - Title: Manuál na rozvoj regiónov 04 - Modified: 2023-10-23 22:20:10 - Feat.: - Title: Bratislavské reformy by mala sledovať aj vláda 05 - Modified: 2023-10-05 12:08:32 - Feat.: - Title: Štát má presunúť viac moci do regiónov, musí ich podľa Balíka aj finančne podržať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:41