TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žijeme výrazne dlhšie

12.10.2021, 00:00

Práve keď sociálne siete vypadli na šesť hodín, som sa hrabal v starých dokumentoch a našiel som tam niekoľko rukou písaných listov. Spomenul som si, ako som voľakedy s napätím čakával poštárku, či donesie nejaké listy od kamarátok alebo nie. Vtedy som si uvedomil, ako výrazne sa predĺžil náš život za ostatné desaťročia.

Jedna vec je, samozrejme, objektívne nameraná hodnota dĺžky času medzi narodením a smrťou. Na začiatku minulého storočia bola očakávaná dĺžka života aj vo vyspelom svete menej ako 50 rokov. Príliš veľa detí umieralo predčasne, navyše mnohé, dnes už liečiteľné choroby vtedy znamenali istú smrť aj pre dospelých. V súčasnosti nie sú výnimočné krajiny, kde pri narodení je možné očakávať viac ako 80 rokov života. Vedomosti v medicíne, ale aj iný životný štýl priniesli svoje ovocie.

Objektívna dĺžka života je však jedna vec. Podľa mňa je zaujímavé pozrieť sa aj na subjektívne prežité momenty. Mám na mysli niečo také ako počet príjemných zážitkov za daný čas. Tie sú totiž korením života a prinášajú nám radosť a uspokojenie. Pozrime sa na to, aký progres sme dosiahli v tomto ukazovateli.

Začať musíme cestovaním. Vzdialenosti sa za ostatných sto rokov výrazne skrátili. Týždne dlhé plavby cez oceány vystriedali lety, ktoré môžeme absolvovať za menej ako deň. Miesta, ktoré naši starí rodičia poznali len z kníh, môžeme navštíviť, aj keď nie sme ultraboháči. Okrem toho, všetko, čo chceme, sa k nám dostane za pár dní bez ohľadu na to, na ktorom kontinente sa to nachádza. Zážitky z cestovania alebo kúpy tovarov zvládame s neporovnateľne väčšou frekvenciou ako naši predkovia aj vďaka vyššej životnej úrovni.

Náš okruh známych a kamarátov máme na dlani. Nepotrebujeme čakať dni na to, aby sme sa dozvedeli, čo je u nich nové. Vo voľnom čase zvládneme násobne viac sociálnych kontaktov ako pred niekoľkými desaťročiami. Podobné je to aj s voľnočasovými aktivitami. Nepotrebujeme čakať na nový film, kým sa dostane na program v lokálnom kine, ani napäto sedieť pri rádiu, aby sme si obľúbenú pesničku nahrali na kazetu. Stačí pár klikov.

Ak sa na zmysluplný život pozeráme ako na počet rôznych príjemných zážitkov, žijeme násobne dlhšie ako naši starí rodičia. Nielenže máme viac času ako oni, ale za daný čas máme k dispozícii aj oveľa viac možností prežiť niečo zaujímavé či hodnotné. Umožňuje to technologický pokrok ruka v ruke s hospodárskym rastom. Samozrejme, má to aj tienistú stránku. Mnohé deti zabudli, ako sa nudiť. Nevedia byť s vlastnými myšlienkami dlhší čas. Ako drogu potrebujú nový impulz z telefónu či z počítača. Idem aj ja, cinkli mi nové správy.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 02:36