Patrí k zakladajúcim členom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Spolu s ďalšími tromi neskoršími zakladateľmi hnutia sa do vysokej politiky prvý raz dostal ešte v roku 2010 na kandidátke SaS. O dva roky neskôr vzniklo OĽaNO.TASR
StoryEditor

Smutné eurofondové repete

15.10.2021, 00:00
V regiónoch sa bude rozhodovať zrejme len o omrvinkách, ktoré majú hodnotu necelej pol druha miliardy eur.

Je všeobecne známe, že v čerpaní eurofondov sme na chvoste členských štátov Európskej únie. Tento dlhodobý stav je reálnym obrazom podmienok financovania rozvoja regiónov z európskych peňazí. Pre uplynulé programové obdobia bolo typické meškanie vyhlasovania výziev a prehnaná administratívna záťaž.

Začiatok nového obdobia bolo príležitosťou to zmeniť. Prvým a najdôležitejším krokom bolo nastaviť implementačný mechanizmus včas. Hoci obdobie rokov 2021 až 2027 už beží, prvé výzvy na predkladanie žiadostí o eurofondy je v nedohľadne, rovnako ako predtým. V týchto dňoch sa totiž len dolaďuje znenie Partnerskej dohody a Operačného programu.

Opakovane sme počúvali sľuby, že teraz sa systém nastaví lepšie, jednoduchšie a transparentnejšie. S tým súvisel aj prísľub o radikálnom zvýšení alokácie, o rozdelení ktorej budú rozhodovať aktéri v území – zástupcovia samospráv, ich sociálno-ekonomickí partneri a reprezentanti občianskej spoločnosti – ktorí sa na tento účel združili v ôsmich radách partnerstva na úrovni každého z krajov. Cieľom tohto kroku malo byť zabezpečenie zmysluplnejšieho využitia eurofondov tam, kde ich najviac treba.

Napriek tomu, že znenie základných dokumentov ešte nie je finálne, možno skonštatovať, že avizované ciele sa nepodarí naplniť. Štát by si mal ponechať gesciu nad 11,3 miliardy eur z celkovej alokácie 12,8 miliardy eur. To predstavuje neuveriteľných 88,3 percenta. V regiónoch sa bude rozhodovať zrejme len o omrvinkách, ktoré majú hodnotu necelého pol druha miliardy eur.

Pre predstavu, len Trnavský samosprávny kraj spolu s partnermi v území dal dokopy zoznam 1 600 projektov v hodnote dve a pol miliardy eur. Naše zámery vychádzajú z reálnych potrieb obyvateľov najmä v oblasti opráv ciest II. a III. triedy, výstavby cyklotrás, vybudovania vodovodov a kanalizácií, rozširovania kapacít materských a základných škôl či modernizácie športovej infraštruktúry. Plánované investície majú za cieľ aj ochranu životného prostredia a adaptáciu na zmenu klímy. Z veľmi nízkej alokácie ich väčšinu nebudeme môcť zrealizovať.

Žiaľ, popri manažmente pandémie ochorenia Covid-19 a nikam nevedúcich politických sporoch zažívame smutné eurofondové repete. Na tom veľa nezmení ani prípadné prospešné využitie o polovicu menšieho balíka z Fondu obnovy a odolnosti, k čomu vláda pristupuje podobne centralisticky. Opäť si nechávame ujsť šancu viac a lepšie zmodernizovať naše regióny z európskych zdrojov. A opäť si za to budeme môcť sami.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 04:04