Reuters
StoryEditor

Akútne problémy s cenami energií prerastajú do chronického stavu

28.10.2021, 00:00
To, že kričí priemysel, neznamená, že vyššiu faktúru za elektrinu nedostanú aj samosprávy či štát.

Česko na dva mesiace ruší DPH na elektrinu a plyn. Zníženie rovnakej dane z cien elektriny schválilo Španielsko. Francúzsko sa chce s rastom cien energií vyrovnať pomocou benzínových šekov a plánom na podporu priemyselných parkov. To sú opatrenia, ktoré európske krajiny zavádzajú z dôvodu zdražovania elektriny a plynu.

A čo robí Slovensko? Doteraz jediným uchopiteľným návrhom je pripravovaná zmena na pásmovú tarifu za prevádzkovanie systému z dielne ÚRSO a ministerstva hospodárstva. Vítame to, avšak otázok, na ktoré treba odpovede, je viac.

Akútne problémy spôsobujú vysoké ceny energií na spotovej burze. Môžeme hľadať vinníka aktuálnej situácie, ale to nám nepomôže. Je jedno, či ide o špekulantov na burze, ruský Gazprom či hocikoho iného. Týka sa to všetkých. To, že kričí priemysel, neznamená, že vyššiu faktúru za elektrinu nedostanú aj samosprávy či štát. A už dnes to jasne cítiť.

V niektorých obciach prestalo svietiť pouličné osvetlenie. Niektoré priemyselné podniky utlmujú výrobu. Akútne problémy totiž môžu o pár mesiacov prerásť do chronických, ťažšie riešiteľných. Odstavené fabriky neodvedú žiadne dane a čo je horšie, neposkytnú zamestnanie tisícom ľudí, často v ekonomicky slabších regiónoch. O chýbajúcich tovaroch na pultoch radšej ani nehovorím.

Z dlhodobého hľadiska je na Slovensku potrebné riešiť zásadný problém s Environmentálnym fondom. Keď Európska únia pred rokmi zavádzala systém emisných povoleniek, aby sa Európanom lepšie dýchalo, zrejme netušila, že v niektorých členských štátoch to nedotiahnu do konca. Nechala im totiž voľnú ruku, aby si nastavili systém kompenzácií. Slovensko je stále na polceste.

Za ostatné roky bol príjem envirofondu (zväčša od priemyselných podnikov) bezmála miliarda. Chýba však spravodlivá schéma prerozdeľovania peňazí, ktoré si priemysel sám vyzbieral, najmä pre energeticky náročných odberateľov. Nuž, vyzerá to, že fondy jednoducho spôsobujú našej krajine problémy. Niečo podobné zamestnávatelia zažili s fondom poistenia v nezamestnanosti pod správou Sociálnej poisťovne, do ktorého tiež prispievajú.

Keď pre pandémiu prišla na stôl téma kurzarbeit, zistilo sa, že peniaze z fondu sa použili na dôchodky a pracovné miesta sme museli zachraňovať inak. Kľúčovým problémom teda ostáva striktné dodržiavanie účelového využitia prostriedkov. Rovnako ako rodič odovzdá dieťaťu svojich desať eur s očakávaním, že sa potomok vráti so všetkými položkami dohodnutého nákupného zoznamu, aj priemysel očakáva, že sa príslušný objem zdrojov z envirofondu použije na zákonom daný účel. Len tak môžeme zabrániť úniku uhlíka do zahraničia, čo by v konečnom dôsledku zrušilo pracovné miesta a poškodilo životné prostredie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:46