TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Rokovania o eurofondoch budú tvrdé

02.11.2021, 23:00
Pochybenia riadiacich orgánov nás na pokutách stáli viac ako pol miliardy eur.

Táto vláda si vytýčila hlavne dva ciele – zatočiť s mafiou a korupciou a zaviesť reformy, ktoré nakopnú ekonomiku a zo Slovenska spravia úspešnú európsku krajinu. O viacerých reformách sa veľa hovorí a píše, ale nám sa podarilo presadiť najväčšiu reformu eurofondov za posledných 20 rokov.

Slovensko čaká v programovom období 2021 – 2027 revolúcia v čerpaní eurofondov. Jeden Operačný program Slovensko, jednotné pravidlá pre všetkých, jednotná metodika, jednotný manažment. Doterajšie eurofondy boli nastavené tak, že ak niekto žiadal opravu cesty v jednom operačnom programe, platili tam iné pravidlá ako na opravu cesty v inom operačnom programe. Verejné obstarávania mali v každom operačnom programe trochu iné pravidlá, čo mimoriadne komplikovalo život všetkým žiadateľom. Eurofondy riadilo až 28 rôznych orgánov. Pochybenia riadiacich orgánov nás na pokutách stáli viac ako pol miliardy eur. Teraz sa ich počet zníži na tretinu a zjednotia sa pravidlá. Čím menej chaosu a byrokracie, ktoré boli doteraz synonymom eurofondov, tým viac transparentnosti a menej príležitostí na korupciu.

Naša reforma však nie je len o zjednodušovaní a upratovaní. Od začiatku sme si dali záležať, aby sme do procesu tvorby Partnerskej dohody vtiahli čo najviac relevantných aktérov. Prvýkrát v histórii zahrnula Národná konzultácia do prípravy strategického investičného plánu pre eurofondy aj verejnosť, samosprávy a socio-ekonomických partnerov. Ocenila to aj Európska komisia.

Zmeny sme však zaviedli už aj do čerpania súčasných eurofondov. Vykazovanie ako napríklad kto, kde, kedy, koľko bol na obede sme zrušili. Zjednodušili sme všetky oblasti, kde to bolo možné. Veľkým plus je jednotná príručka verejného obstarávania, ktorá priniesla poriadok pre ministerstvá a žiadateľov.

Pred niekoľkými dňami sme návrh Partnerskej dohody odoslali do Bruselu a čakajú nás náročné rokovania s Európskou komisiou. Bojujeme najmä za národné priority. Základom pre to, aby sme mohli hovoriť o spravodlivom rozvoji regiónov, je, že im pomôžeme vyriešiť základné problémy – prístup k pitnej vode, kanalizáciu a cesty. Takisto presadzujeme investície do nemocníc a do obnovy nášho národného kultúrneho dedičstva, ako aj do výskumu a inovácií s cieľom zabezpečiť lepšie platené a kvalitné pracovné miesta, podporou inovácií a výskumu.

Profesionálny a bezkorupčný prístup prináša výsledky. Pracujeme na tom, aby eurofondy neboli synonymom korupcie, ale zmysluplnou investíciou do kvality života občanov a do budúcnosti našich detí.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 09:04