Reuters
StoryEditor

Hrozný román o Facebooku a ľuďoch

Bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie kapitoly a najmä reakcie kompetentných na ich obsah.

„Toto sú len otváracie kapitoly románu, ktorý bude hrozné čítať,“ povedala v Londýne pred tamojšími poslancami, bývalá zamestnankyňa Facebooku Frances Haugenová. Dnes je z nej whistleblowerka a tvrdí, že deti nie sú pred Facebookom ani Instagramom v bezpečí. Žiada sa dodať, že nielen deti, ale vlastne celý svet a nielen pred týmito dvoma sociálnymi sieťami.

Haugenová vo svojich výpovediach popisuje, ako Facebook v zásade kašle na deklarované snahy zabraňovať šíreniu nenávisti, hoaxov a fake news, pretože aj z týchto vecí sa generuje zisk pre akcionárov. Nie je to prekvapujúce odhalenie a nič na ňom nezmení ani obrana samotnej firmy, ktorá vraj do bezpečnosti svojich užívateľov investovala 13 miliárd dolárov a zamestnala kvôli tomu 40-tisíc ľudí.

Pravdou totiž je, že aj keby Facebook zamestnal pol milióna bezpečnostných strážcov a investoval sto miliárd dolárov, v zásade by sa nič nezmenilo. Pretože ten problém je súčasťou DNA tejto (a vlastne každej) sociálnej siete.

Spočíva v tom, že ľudské emócie, potreby, záľuby, úchylky, túžby a podobne, sa v nej ocitajú v moci počítačových algoritmov, ktoré s nimi narábajú presne tak, ako boli (niekým) naprogramované. A ten niekto ich programuje v záujme zvýšenia výkonu siete (rozumej zisku).

Áno – čas od času, kedy vypukne nejaký naozaj veľký škandál, sa sociálna sieť pustí do „reformy“ a najmä spomínaných 40-tisíc bezpečákov a vrazí do toho 13 miliárd dolárov. Ale burza nikdy nespí a armáda akcionárov (od Zuckerberga až po toho najmenšieho) si vždy žiada svoje a bezpečnosť sa vždy nakoniec ocitne na konci priorít. Tak to skrátka je a nič sa na tom nezmení, kým bude Facebook a iné sociálne siete ovládať naše životy.

Komplexné riešenie neexistuje, pretože to by napríklad v prípade Facebooku predpokladalo, že sa tri miliardy ľudí odhlásia z tejto sociálnej siete. To sa nikdy nestane a najlepšie to vie samotný Facebook a jeho vedenie.

Takže existujú iba čiastočné, viac, alebo menej efektívne riešenia, ktoré majú v rukách politici a od nich odvodené represívne orgány a systémy.

Na stupnici účinnosti je pomerne ľahké odhadnúť, že čím tvrdší postoj zaujme politická a represívna moc voči sociálnym sieťam, tým účinnejšie budú opatrenia. Inak povedané, pokiaľ svetové vlády a ich represívne systémy dokážu presadiť drakonické pokuty, ktoré dokážu vytvoriť hrozbu existenčného ohrozenia danej firmy, snáď by to mohlo fungovať.

Isteže – takáto firma (a nie je reč iba o Facebooku) potom už nebude schopná generovať desiatky miliárd zisku ročne a nebude vládnuť štátu, kontinentu, alebo svetu ako takému.

Takýto súboj by museli svetové vlády a ich represívne systémy vyhrať proti armádam právnikov, ktorých honoráre sú priamo úmerné hŕbe peňazí, o akých je tu reč.

Doteraz sa to nikomu a nikde nepodarilo a verejnosť by nemala byť ukľudnená, že tu a tam nejaký IT gigant typu Facebook dostane pokutu zopár miliárd eur, alebo dolárov. To je také isté nič ako spomínaných 40-tisíc bezpečnostných pracovníkov a 13 miliárd dolárov, ktorými sa vychvaľuje samotný Facebook.

Zhruba pred desiatimi rokmi sa viacerí svetovo uznávaní žurnalisti verejne domáhali opatrenia, aby bol Facebook legislatívne ukotvený ako médium. Čiže ako subjekt, ktorého vedenie a akcionári ZODPOVEDAJÚ za to, čo sa na ich platforme zjaví. Tomuto „útoku“ sa Facebook úspešne ubránil a za posledných desať rokov priškrtil, alebo rovno udusil množstvo svetových médií.

Zvláštne je, že Frances Haugenová prišla až teraz. Vzdala sa cool zamestnania v cool firme s cool sídlom a určite aj cool platom a cool odmenami. Opustila cool kolektív cool ľudí, ktorí sú všetci šťastní a privilegovaní. Pracujú predsa pre „kolektívny mozog“ ľudstva, ktorí dokáže za stotinu sekundy zablahoželať k narodeninám komukoľvek a kdekoľvek na tomto svete. Tam to však bohužiaľ nekončí.

Román, ktorý bude hrozné čítať sa podľa jej slov iba začína. A bude zaujímavé sledovať jeho ďalšie kapitoly a najmä reakcie kompetentných na ich obsah.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:02