Klimatická konferencia GlasgowReuters
StoryEditor

Na Slovensku dokážeme zabrániť emisiám metánu

14.11.2021, 23:00
Výroba elektriny a tepla z odpadu môže nahradiť fosílne zdroje.

Len pred pár dňami sa skončila v Glasgowe Klimatická konferencia OSN – COP26. Jej kľúčovým posolstvom je pokles emisií skleníkových plynov, predovšetkým metánu. Zástupcovia krajín z celého sveta počas konferencie diskutovali o tom, ako v horizonte najbližších desaťročí dosiahnuť „nulové čisté emisie“.

Slovensko nepatrí medzi najväčších emitentov skleníkových plynov, no atmosfére je jedno, odkiaľ skleníkové plyny pochádzajú. Zachytávajú teplo a ohrievajú svet bez ohľadu na to, kto ich emituje. Každá krajina a komunita má teda povinnosť pracovať na riešení. Aj Slovensko preto musí konať.

Uhlíková stopa zodpovedá celkovému množstvu vyprodukovaných skleníkových plynov, vyjadrených v ekvivalentoch oxidu uhličitého (CO2). Týka sa ľudí, výrobkov či udalostí. Najčastejšie sa tento pojem používa v spojitosti s výrobkami a definuje sumu všetkých skleníkových plynov, ktoré boli vypustené pri ich výrobe do ovzdušia.

Na Slovensku je jedným z producentov skleníkových plynov sektor odpadov. Viac ako 90 percent z „odpadových“ emisií je tvorených metánom, ktorý vzniká hlavne na skládkach komunálneho odpadu. Metán má pritom až 80-násobne silnejší skleníkový efekt ako samotný oxid uhličitý. Na Slovensku je tak skládkovanie odpadov dokonca najväčším zdrojom metánu s viac ako tretinovým podielom na jeho celkových emisiách.

Práve preto sa musí Slovensko v snahe eliminovať uhlíkovú stopu zamerať na nakladanie s odpadom. „ZERO WASTE“ v konzumných časoch dosiahneme len sotva a aj recyklácia a kompostovanie v praxi naráža na svoje limity. Odborníci preto upriamujú čoraz viac pozornosť na budúcnosť nakladania s nerecyklovateľným odpadom.

Na Slovensku nie je až takým zaužívaným, ale o to dôležitejším pojmom, ide o takzvané zabránené emisie skleníkových plynov. Ide o také emisie, ktoré neboli vypustené do atmosféry vďaka použitiu postupov s nižšími alebo so žiadnymi emisiami skleníkových plynov – napríklad so zmenou technologických alebo manažérskych postupov.

Z jednej tony skládkovaného komunálneho odpadu sa vyprodukuje 870 až 880 kg ekvivalentu CO2, pričom o zabránených emisiách v tomto prípade nemôže byť ani reč. Podstatne nižšie emisie skleníkových plynov, 382 kg ekvivalentu CO2, vznikajú pri energetickom zhodnotení jednej tony nerecyklovateľného odpadu. V tomto prípade hovoríme navyše už aj o zabránených emisiách. Výroba elektriny a tepla z odpadu môže nahradiť fosílne zdroje, a teda zabrániť vzniku emisií skleníkových plynov z takýchto zdrojov. A o to tu predsa ide.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:20