Jozef MihálHNtelevízia
StoryEditor

Čierneho Petra schytali zamestnávatelia

15.11.2021, 23:00
Hoci je situácia horšia ako na jar, výška príspevkov je len na úrovni 60 až 70 percent súm, ktoré sa vyplácali na jar...

Čakali sme, či vláda zvýši firmám a živnostníkom príspevky Prvá pomoc. Vláda rokovala, ale príspevky nezvýšila ani o cent. Pripomeňme, že napojenie pomoci na covid automat fungovalo len v lete. A fungovalo to „perfektne“. Príklad: za august sa príspevky vôbec nevyplácali, pretože Slovensko bolo zelené. Od septembra však došlo k odpojeniu od covid automatu. A tak hoci Slovensko zaplavila tretia vlna pandémie, príspevky sú naďalej nízke. A najpopulárnejšie a najjednoduchšie opatrenie 3B je od júla zrušené.

Hoci je situácia na Slovensku už dnes horšia, ako to bolo na jar, výška príspevkov je len na úrovni 60 až 70 percent súm, ktoré sa vyplácali na jar...

Bude ešte ťažšie. Prvá pomoc sa končí v decembri. Od januára 2022 budú zamestnávatelia dostávať príspevky v rámci takzvaného kurzarbeitu. Ak si myslíte, že tento nový nástroj bude zamestnávateľom a zamestnancom viac pomáhať, ste na omyle.

Po zavedení kurzarbeitu budú zamestnávatelia dostávať príspevky len vo výške 60 percent priemernej mzdy zamestnanca. Znova len na zamestnancov na prekážkach v práci na strane zamestnávateľa – ale pozor, nie automaticky – len od určitého počtu hodín na prekážkach a len pri dodržaní špecifických podmienok, na vysvetlenie ktorých priestor tohto príspevku nestačí. Napríklad s čerpaním príspevkov pri kurzarbeite musia súhlasiť samotní zamestnanci, a to môže byť problém – pretože sa tak zníži ich vlastný príjem.

Najväčší šok však prichádza v týchto dňoch. Štát hodil na plecia zamestnávateľov povinnosť kontrolovať svojich zamestnancov v režime OTP. Zamestnávatelia budú musieť zabezpečiť testovanie nezaočkovaných zamestnancov, dokonca možno na vlastné náklady. Zamestnancov, ktorí sitom OTP neprejdú, pod hrozbou pokút či zatvorenia prevádzok nesmú zamestnávatelia vpustiť na pracovisko. Bude to znamenať konflikty vo firmách a pre zamestnávateľov ďalšie náklady. Pribúdajú nezodpovedané otázky, kto nahradí škody zamestnávateľom, ak nebudú môcť pre takto vyvolané absencie zamestnancov zabezpečiť výrobný proces a dodržať svoje záväzky. Mimochodom, už ste si predstavili, ako bude fungovať režim OTP v malých eseročkách, v ktorých majiteľ zamestnáva sám seba?

Napokon, zamestnávatelia budú financovať takzvanú pandemickú PN... Doteraz dostával zamestnanec v karanténe nemocenské zo Sociálnej poisťovne. Po novom bude zamestnancovi počas karantény platiť náhradu príjmu zamestnávateľ.

Čierneho Petra v tretej vlne pandémie schytali zamestnávatelia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 14:38