TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Každý by mal robiť to, čo vie. Pri covid testovaní to platí dvojnásobne

24.11.2021, 23:00
Bez očkovania sa nám môže ľahko stať, že pôjdeme z testu na test a z lockdownu do lockdownu.

Je iné povedať a iné urobiť. Oznámiť, že firmy by mali testovať svojich ľudí, je ľahké. Zorganizovať dvetisíc ľudí, ktorí spoločne nastupujú na zmenu v rovnakú hodinu, je už úplne iná výzva. Nehovoriac o tom, že každý podnik funguje odlišne. Máme také, ktoré pracujú v jednej zmene, ale aj také, ktoré idú nepretržite. Rozdiel je aj v testovaní na jednom mieste a na stavbe či v doprave, kde sú zamestnanci roztratení po celej republike. A to nehovorím o ďalších aspektoch. Napríklad o potrebe dodržať pri testovaní všetky hygienické opatrenia, o potrebe stihnúť to v rozumnom čase, aby sa čakajúci testujúci naozaj do práce aj dostali, alebo o potrebe stiahnuť na to zdravotne vyškolený personál (z nemocníc?).

Keď sme v druhej vlne testovali zamestnancov, vyladenie systému trvalo dlhé týždne. Nakoniec sme ako zamestnávatelia pristúpili na rolu kontrolórov, ktorí na vstupe skontrolujú, či je zamestnanec očkovaný, testovaný či prekonaný. Testovanie samotné sme však nechali na tých, ktorí testovať vedia. V tomto prípade na MOM, ktoré sa v rámci svojej špecializácie omnoho jednoduchšie vyrovnali s rezervačným systémom, dostatkom testov, vyškolenými pracovníkmi a so všetkými ostatnými nástrahami tohto nie úplne jednoduchého počinu. Ak sa chceme niečím inšpirovať, inšpirujme sa našimi vlastnými procesmi, ktoré nám pomohli prekonať druhú vlnu.

Poslaním priemyselného podniku je priemyselná výroba. Dokáže vyrobiť automobil, roztopiť či zlepiť hliník, vymyslieť na mieru vysoko sofistikované prístroje či zorganizovať dopravu od Austrálie po Ameriku. To všetko však dokáže preto, že na to má vyškolených ľudí. Zorganizovať ráno testovanie vo vlastnej réžii, keď ešte večer predtým nie je jasná väčšina kľúčových detailov, môže byť v praxi, žiaľ, až nevykonateľná úloha. Práve preto sme za testovanie v špecializovaných MOM, ktoré by mal štát podporiť formou testov či finančného príspevku. Ak by to malo byť na pleciach firiem, musíme trvať na dobrovoľnosti tohto opatrenia.

Nuž a samozrejme, je dôležité smerovať k tomu najdôležitejšiemu cieľu. K cieľu zvýšiť celkovú zaočkovanosť obyvateľstva a striktne dodržiavať zásadu, že očkovanie sa rovná slobode. Každé opatrenie, ktoré nemá jasne zadefinované, ako prispeje k zvyšovaniu očkovania, sa z dlhodobého hľadiska môže míňať účinkom. Bez toho sa nám môže veľmi ľahko stať, že pôjdeme z testu na test a z lockdownu do lockdownu. A predpokladám, že to nechce štát, zamestnávatelia ani radoví občania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:01