Martin KlusHNtelevízia
StoryEditor

Omikron nad naším odhodlaním nevyhrá

30.11.2021, 23:00
Panika nás pred mutáciami koronavírusu neochráni. Stále chcem veriť, že riešením zostáva očkovanie, dodržiavanie pravidiel a efektívne nástroje akým je aj digitálny COVID preukaz z dielne EÚ.

Koncom novembra svet vystrašila správa z Juhoafrickej republiky, kde objavili nový variant koronavírusu. Omikron, ako ho pomenovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vzápätí zaznamenali aj v ďalších kútoch Zeme vrátane Európy. Krajiny v snahe zabrániť šíreniu nového variantu sprísnili opatrenia v oblasti cestovania a niektoré, ako Izrael či Japonsko, dokonca zatvorili hranice pre všetkých cudzincov.

Opatrnosť je na mieste, no panika spojená so zavádzaním obmedzení nám môže viac uškodiť, než pomôcť. Videli sme to minulé Vianoce pri objavení alfa variantu britskými vedcami. Nespochybňujem, že omikron musia ešte preskúmať experti, aby sme získali lepší obraz o vlastnostiach jeho mutácií. Vždy je totiž dobré, keď sa akékoľvek reštrikcie zakladajú na vedeckých poznatkoch a zbytočne potom nezaťažujú životy ľudí či už beztak ťažko skúšané ekonomiky. Zostávam však optimistom, keďže už dnes máme v rukách účinné nástroje, ktoré posilňujú našu ochranu pred koronavírusom.

Popri dodržiavaní protipandemických pravidiel a očkovaní, ako najúčinnejšej spomedzi dostupných zbraní, považujem za funkčný nástroj aj digitálne covid certifikáty z dielne Európskej únie. Preukazov, ktorých zavedenie medzi prvými navrhlo Slovensko, už členské štáty vydali vyše pol miliardy.

Z údajného „strašiaka“ či nebodaj nástroja novej totality, čo je nadávka, ktorú dezinformačné weby o takzvaných covid pasoch dodnes šíria, sa stal užitočný a moderný symbol viac otvorenej a bezpečnejšej Európy (či dokonca sveta). Už zhruba päťdesiat krajín a území na piatich kontinentoch sa pripojilo k tomuto systému. Isteže, aj ja budem radšej, ak sa nám raz podarí skrotiť pandémiu a už nebudeme potrebovať žiadne preukazy o očkovaní, testovaní či prekonaní COVID-19. Od tohto míľnika sme však ešte ďaleko.

Digitálny covid preukaz je tu na to, aby uľahčoval bezpečnejšie cestovanie v čase pandémie a súčasne podporoval krvácajúce odvetvie cestovného ruchu.

Na nedávnom rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli, na ktorom zastupujem Slovensko, sme už pripravili pôdu lídrom EÚ, aby mohli na decembrovom samite odobriť spoločné riešenie pre jednotnú platnosť takzvaných covid pasov a umožniť občanom voľný pohyb po Európe aj po zaočkovaní treťou dávkou. Podľa návrhu Európskej komisie, ktorý ešte musia schváliť členské štáty aj Európsky parlament, by digitálne covid certifikáty mali po novom platiť deväť mesiacov od podania druhej dávky vakcíny.

Vítam tento krok a verím, že sa nám už čoskoro podarí dosiahnuť kompromis. Potvrdil by, že účinné protipandemické opatrenia sú spolu s očkovaním a takzvanými covid pasmi stále najlepšou európskou odpoveďou v boji s koronavírusom.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 22:36